Annons

EXTRA: Regeringen anklagas för svågerpolitik

Många aktörer ställer sig frågande inför en central punkt i regeringens direktiv inför utredningen om ett nytt apotekssystem, som offentliggjordes förra veckan. Nu anklagas regeringen för att förslaget är ett resultat av svågerpolitik.

19 dec 2006, kl 14:10
0

En rad aktörer inom läkemedelssfären har reagerat starkt på att regeringen vill ge Apoteket direkt förhandlingsrätt gentemot producenterna om läkemedelspriser, redan innan nya aktörer släpps in på marknaden.

Enligt regeringen ska denna möjlighet analyseras med förtur och i praktiken skulle nyordningen kunna genomdrivas redan i januari.

Enligt uppgifter till Läkemedelsvärlden är utredningsdirektiven till stor del en produkt av statssekreterare Karin Johanssons (kd) arbete.

Karin Johanssons make, Per Egon Johansson, som under den förra borgerliga regeringsperioden var statssekreterare åt Mats Odell, driver nu ett fristående konsultbolag. En av Per Egon Johanssons uppdragsgivare på senare tid har varit Apoteket AB, där uppdraget, enligt Läkemedelsvärldens uppgiftlämnare, bland annat varit att bidra till att stärka bolaget inför monopolets upphörande. Samarbetet inleddes före valet och innan det stod klart att socialdepartementet tillföll kristdemokraterna.

? Mot denna bakgrund känns det inte så aptitligt att regeringen lägger fram ett förslag som överraskar hela läkemedelssektorn genom att kraftigt gynna Apoteket. Det här luktar svågerpolitik i den högre skolan, säger en person med god insyn i läkemedelssektorn till Läkemedelsvärlden.

? Om det här stämmer är det förfärligt. Det vittnar om att Sverige är ett litet land. Caesars hustru får aldrig misstänkas, säger Per-Arne Sundbom, konkurrensråd på Konkurrensverket.

Kritiken mot Karin Johanssons eventuella jävssituation är skarp även från politiskt håll.


? Det vore anmärkningsvärt om det är så här och misstankarna borde redas ut, säger Lennart Axelsson (s), ledamot i socialutskottet, och får medhåll av förre vårdministern Ylva Johansson (s), även hon ledamot i socialutskottet.

? Den här kopplingen ser inte bra ut och väcker frågor. Det låter bestickande, säger Ylva Johansson till Läkemedelsvärlden.

Läkemedelsvärlden har sökt statssekreterare Karin Johansson på förmiddagen för en kommentar utan resultat.

Istället ringer socialminister Göran Hägglund upp redaktionen och kommenterar frågan.

? Det stämmer att Karin Johanssons make varit involverad i konsultverksamhet för Apotekets räkning. Samarbetet har dock berört internationell verksamhet och varit väsenskilt från frågan om avreglering av apoteksmarknaden, säger Göran Hägglund.

Enligt uppgifter från Apotekets huvudkontor har Per Egon Johanssons uppdrag dock berört såväl personal-, lednings- som marknadsstrategiska frågor.

? Om vi hade sagt att vi ville behålla Apotekets position intakt, hade Per Egon Johanssons roll haft relevans. Men vi vill ju ta bort monopolet och ersätta det med konkurrens på apoteksmarknaden, säger Göran Hägglund.

? Det stämmer att Karin Johansson haft stort inflytande över direktiven, men det vore ju oerhört konstigt om det hade varit tvärtom.

Har frågan om ?jäv? för hennes del aktualiserats?

? Ja, vi hade ett samtal med rättschefen på Socialdepartementet som gav sitt klartecken. Bedömningen var att makens verksamhet inte är något bekymmer i detta avseende, säger Göran Hägglund till Läkemedelsvärlden.

Fotnot: I samband med att nya aktörer släpps in på apoteksmarknaden 2009 vill regeringen även att dessa ska kunna prisförhandla med läkemedelsföretagen.