Annons

Etnicitet ? omtvistat kriterium för behandlingsval

Två nya studier har undersökt etnicitetens betydelse för läkemedels effekt.

24 jun 2001, kl 00:01
0

Annons

Den stora hjärtsviktsbehandlings-studien SOLVD (Studies of Left Ventricular Dysfunction) publicerades 1991 och visade bland annat att patienter med hjärtsvikt bör behandlas med ACE-hämmare.

Nu visar subgruppsanalyser att behandlingsfördelarna visserligen gäller den vita befolkningen, men inte den svarta. Även en annan stor internationell studie, V-HeFT II-studien, har indikerat detta och det är sedan tidigare välkänt att svarta svarar sämre på ACE-hämmarbehandling vid hypertoni. SOLVD-analysen publicerades nyligen i New England Journal of Medicine, och i samma nummer presenterades data som visade att betablockeraren carvedilol, i motsats till ACE-hämmare och andra betablockerare, har jämförbar effekt hos vita och svarta hjärtsviktspatienter.

Osannolika samband
Författarna bakom subgruppsanalysen av SOLVD drar den generella slutsatsen att terapeutiska rekommendationer i möjligaste mån bör skräddarsys utifrån etnicitet. NEJM:s ledarskribent Robert Schwartz menar dock att stratifiering efter etnicitet är fel väg att gå. Det är osannolikt att det fåtal gener som styr hudfärgen på ett meningsfullt sätt skulle kunna länkas till multigena sjukdomar eller de komplexa mekanismer som styr ett läkemedels effekt. Forskarna bör hellre försöka identifiera de verkliga orsakerna, genetiska och andra, till variationerna i behandlingssvar.

Nyligen gav dock amerikanska FDA klartecken till en klinisk studie där det första ”etniska läkemedlet” utvärderas; ett hjärtläkemedel avsett för svarta amerikaner (se LV 5/01).