Astrazeneca lämnar in ansökan för Crestor

Astrazeneca meddelade i dag att registreringsansökan för Crestor (rosuvastatin), en ny statin för sänkning av blodfetter, inlämnats i USA och Europa.

27 jun 2001, kl 17:05
0

Registreringsansökan för Crestor har lämnats in till Food and Drug Administration (FDA) i USA och till europeiska myndigheter för behandling av höga kolesterolnivåer samt de flesta kombinationer av andra typer av blodfettsrubbningar.

Registreringsansökan baseras på resultat från kliniska studier i fas III, omfattande mer än 4000 patienter. Bland studierna finns direkt jämförande studier som visar att Crestor ger en dramatisk sänkning av det onda kolesterolet och att fler patienter når de i USA och Europa (och av Läkemedelsverket i Sverige) rekommenderade målnivåerna.

Enligt ett pressmeddelande från Astrazeneca visarresultaten att Crestor är överlägset tre andra i dag på marknaden förekommande statiner när det gäller att sänka det "onda" kolesterolet – LDL-C – och att fler patienter kunde nå de uppsatta behandlingsmålen för kolesterol med Crestor än med andra ofta använda statiner. I de kliniska studierna i fas II visade Crestor signifikant, dosrelaterad minskning av LDL-C på upp till 65 procent inom doseringsintervallet.

Kranskärlssjukdom är en betydande orsak till sjuklighet och lidande och den vanligaste dödsorsaken i västvärlden. Det "onda" kolesterolet är den viktigaste riskfaktorn bakom åderförkalkning (ateroskleros), som i sin tur orsakar kranskärlssjukdom. Höga kolesterolnivåer är en av de viktigaste riskfaktorerna som föregår utvecklandet av kranskärlssjukdom i befolkningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng