Tranbärsjuice minskar förekomst av urinvägsinfektion

Ett regelbundet intag av tranbärsjuice verkar minska förekomsten av urinvägsinfektion hos kvinnor enligt en ny studie publicerad i BMJ.

29 jun 2001, kl 14:27
0

Annons

Etthundrafemtio kvinnor med urinvägsinfektion randomiserades till tre grupper. Den första gruppen fick 50 ml tranbärs-/lingonjuicekoncentrate dagligen i sex månader. Den andra fick dagligen 100 ml av en laktobacillusdryck fem dar i veckan i ett år och en tredje grupp fick ingenting.

Efter sex månader hade antalet nya urinvägsinfektioner halverats i gruppen som fick tranbärsjuice jämfört med gruppen som fick laktobacillusdrycken. Endast åtta (16 procent) av kvinnorna tranbärsgruppen hade minst en återkommande urinvägsinfektion, jämfört med 19 (38 procent) i laktobacillgruppen och 18 (36 procent) i kontrollgruppen.

Enligt författarna bekräftar denna studie uppfattningen att urinvägsinfektioner kan förebyggas med tranbärsjuice. Eftersom tranbärsjuice finns lätt tillgängligt kan det vara ett alternativ till att förebygga urinvägsinfektion och skulle kunna minska behovet av antibiotika.

Källa: http://bmj.com/cgi/content/full/322/7302/1571

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng