Annons

Obama snabbar på utvecklingen av vaccin mot Zikavirus

Utbrottet av Zikavirus riskerar att nå USA. Nu vill president Barack Obama öka satsningarna på tester, vaccin och behandlingar.

27 jan 2016, kl 12:18
0

Annons

Det pågående Zikavirusutbrottet i Västindien och Central- och Sydamerika beräknas omfatta 24 länder. Detta sedan Jungfruöarna och Dominikanska Republiken lagts till den lista på 22 länder som Världshälsoorganisationen, WHO, presenterade tidigare i veckan över drabbade länder, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Lancet förutspås dessutom att Zikaviruset skulle kunna sprida sig längs den amerikanska öst- och västkusten och i stora delar av Mellanvästern, när vädret blir varmare.

Nu vill president Barack Obama snabba på utvecklingen av test, vaccin och behandlingar för att bekämpa viruset, enligt Reuters.

Chefen för National Institute of Health, det vill säga den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Francis Collins, säger till nyhetsbyrån att det pågår studier för att förstå hur viruset påverkar människor och för att utveckla bättre diagnostiska test. Han bekräftar också att det pågår test av nya läkemedel som kan ha effekt på viruset.

Zikavirus misstänks ligga bakom allvarliga fosterskador och i Brasilien, som drabbats hårt av Zikavirusutbrottet, har det rapporterats ett ökat antal nyfödda med microcefali. Det är en neurologisk sjukdom som innebär att barn föds med mindre huvud och hjärna än normalt. Även om misstanken att viruset är kopplat till sjukdomen finns ännu inget klarlagt orsakssamband däremellan.

Det är heller inte klarlagt hur vanligt det är att gravida kvinnor infekterats med Zikavirus eller när i graviditeten risken är störst att viruset överförs till fostret.

Hur många som infekterats av viruset i det nu pågående utbrottet är svår att säga. Baserade på rapporter från drabbade länder uppskattar Pan American Health Organization, PAHO, att minst 60 000 personer är smittade. Dock bedöms uppskattningen som osäker och organisationen tror att det verkliga antalet är mycket större.

Det värst drabbade landet är Brasilien följt av Colombia. Som ett resultat av det pågående utbrottet har Colombias och Jamaikas hälsoministrar uppmanat kvinnor i respektive land att undvika att bli gravida i dagsläget. Amerikanska myndigheter har också varnat gravida kvinnor från att resa till länder och områden i Latinamerika och Västindien där virusutbrottet pågår.

I Danmark har nyligen en person testats positivt för Zikavirus, enligt Reuters. Uppgifter från hälsomyndigheten i Aarhus gör gällande att personen har rest i Syd- och Centralamerika, men utvecklar inte uppgifterna mer än så.