ESC: Ljumma resultat på Hot line

Hot line har tillkommit för att presentera nya kliniska data och studier som ännu inte publicerats eller presenterats. Men under ESC presenterades tre studier som redan har publicerats.

21 sep 2001, kl 18:31
0

Under de så kallade Hot line-sejourerna ska nya heta studier presenteras som inte tidigare har presenterats eller publicerats i den medicinska litteraturen.

? Hot line har körts i ett tiotal år. Det är alltid välbesökt och attraktivt, säger Claes Held vid Karolinska sjukhuset i en kommentar.

På ESC i Stockholm presenterades 18 studier på Hot line. Tre av dessa har däremot redan publicerats i litteraturen under de två månader som föregick kongressen.

I en artikel i kongresstidningen ifrågasätter Thomas F Lüscher, ordförande i ESC:s programkommitté, och Maarten Simoons, ESC:s ordförande, värdet av Hot line.

Inte beredda

Lüscher och Simoons anser att det ökande intresset för stora kliniska prövningar från både media och läkare, gör att problemet har dykt upp på senare tid. Tidigare tog det lång tid att publicera eftersom pressläggningen i den vetenskapliga litteraturen är lång.

På senare tid har stora så kallade "landmark trials" behandlats annorlunda och ett publiceringsbesked har ibland tagit bara några dagar. Därför kan en studie ha accepterats till Hot line för att därefter även bli accepterad till en snabb publicering i en vetenskaplig tidskrift.

Claes Held, överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm, som var ordförande i den svenska presskommittén under ESC-kongressen, berättar att sådana studier egentligen ska lyftas ur programmet.

? Men vi var inte beredda på att de skulle publiceras.

Under hösten ska ESC diskutera sin Hot line-policy och om den ska bli tuffare. ESC hoppas och vill att data som presenteras på Hot line ska kunna diskuteras kritiskt innan de publiceras. Just den kritiska diskussionen är lika viktig som själva publikationen, menar Lüscher och Simoons.

Därför lät man årets tre redan publicerade studier vara kvar – för diskussionens skull.