Annons

ESC: "Kombinera ASA med warfarin"

En kombination av warfarin och ASA kan ge ytterligare vinster som en del av den sekundärprevention som ges till patienter med akut hjärtinfarkt.

21 sep 2001, kl 18:32
0

Annons

Patienter med akut hjärtinfarkt bör ha en kombinationsbehandling med både warfarin och ASA, som en del av sin sekundärprofylaktiska behandling. Positiva resultat från den norska Waris-studien presenterades för kombinationen jämfört med bara ASA, och minskar risken för död, ickedödlig hjärtinfarkt och stroke.

Dessutom var warfarin ensamt signifikant bättre än ASA, men inte lika bra som kombinationen.

Nackdelen är att blödningsrisken ökar fyrfaldigt hos de patienter som erhåller kombinationen, men antalet händelser är ganska få i alla grupper.

? Trots ökningen är säkerheten acceptabel, sade professor Harald Arnesen, Ullevåls universitetssjukhus i Oslo, när han presenterade studien under söndagen.

Syftet med studien var att jämföra säkerhet och effekt av warfarin, ASA eller kombinationen i sekundärprevention efter hjärtinfarkt. Totalt inkluderades 3 630 med en medelålder av 60 år. 77 procent var män och patienterna följdes i medeltal 4 år.

På frågan vad vi ska göra nu, svarade Harald Arnesen:

? Vi kan i varje fall inte vänta längre. ASA är enkelt men inte tillräckligt. Därför bör dessa patienter få både ASA och warfarin.