Annons

EMEA efterlyser mer samarbete mellan myndigheter

Att flera regulatoriska myndigheter ställer olika krav på ett nytt
läkemedel kan vara hämmande och dyrt för utvecklingen. EMEA:s chef
Thomas Lönngren efterlyser en ökad samsyn för att underlätta arbetet.

15 sep 2009, kl 12:19
0

I Sverige och flera andra EU-länder ska ett läkemedel genom flera typer av godkännandeprocedurer innan de når kunderna. För många företag är det minst lika viktigt att deras produkter får okej angående subvention som att de blir godkända ur säkerhetsaspekt. Om myndigheter som svenska TLV väljer att låta patienterna bekosta hela kakan riskerar det bli en dålig affär för företaget.

Men att företagen får råd från både läkemedelsverk och myndigheter som gör de kostnadseffektiva bedömningarna riskerar att sakta ner utvecklingen av nya läkemedel. Vid en pressworkshop i förra veckan efterlyste Thomas Lönngren, chef för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA, mer samsyn mellan de olika myndigheterna, rapporterar nyhetstjänsten Euro Pharma Today.

Svårigheten uppstår enligt Thomas Lönngren är att myndigheter som svenska TLV och brittiska NICE vill komma in allt tidigare i godkännandeprocessen och att de, liksom EMEA och nationella läkemedelsverk, har rådgivning till företagen som ska underlätta för godkännanden.

Att de vill vara delaktiga är egentligen inget problem, men om råden blir för många och för olika blir det svårt för företagen att veta vem de ska lyssna på.
-Vi vill inte ha en situation där företagen har ett program för att tillfredsställa oss och ytterligare 27 för att göra medlemsländerna nöjda, det blir dyrt och tidskrävande, sade Thomas Lönngren enligt Euro Pharma Today.

Vare sig Thomas Lönngren eller Hans-Georg Eichler, medicinsk expert på EMEA, tror att en harmonisering av nationella organ som gör hälsoekonomiska bedömningar kommer att bli verklighet inom kort eftersom ländernas hälso- och sjukvårdssystem skiljer sig så mycket åt. Men de efterlyste mer integrerat samarbete mellan de olika myndigheterna.

Läs också en exklusiv intervju med Thomas Lönngren där han beskriver svårigheten med att godkänna ett pandemivaccin i pappersutgåvan av Läkemedelsvärlden nr 5.