Annons

Företag lanserar koncept för försäljning av receptfritt

Inspirerade av de svårigheter med kontroll som uppstod när försäljning
av nikotinläkemedel släpptes fritt har företaget Heal-it utvecklat ett
koncept som ska underlätta för butikerna. Först ut är en ICA-butik
Kungsängen utanför Stockholm.

14 sep 2009, kl 19:30
0

Annons

När dagligvaruhandeln från den 1 november får sälja receptfria läkemedel får de en del krav på sig från Läkemedelsverket. Det handlar om saker som hur läkemedlen får exponeras, kontroll av ålder, och statistikrapportering till Apoteken Service. Företaget Heal-it har lanserat ett stöd som ska underlätta arbetet.

Lösningen består av en it-baserad modul som placeras i butiken. Där kan kunderna via en pekskärm välja bland de läkemedel som finns just i den aktuella butiken. Kunden knappar in sin beställning och sitt personnummer och kan sedan hämta ut dem i kassan eller på det sätt som buktiken vill administrera dem.
– Via modulen får kunden information om läkemedel samtidigt som de kan göra sin bokning. Systemet gör även en automatisk 18-årskontroll och varorna betalas i kassan vilket gör att personalen har dem under uppsikt. Systemet sköter även inrapportering av statisktik till Apoteken Service, säger Thomas Stenman, vd för Heal-it.

Försäljningssystemet finns redan på plats i en ICA Närabutik i Kungsängen utanför Stockholm. Företaget har idag inget avtal med ICA centralt men Thomas Stenman berättar att de har samarbete med ett antal butiker i landet. Det kommer även att vara möjligt att boka läkemedel på nätet som hämtas ut i de butiker som använder systemet.
– Vi ser en möjlighet att underlätta för de butiker som vill börja sälja receptfria läkemedel genom att ha koll på att lagar och regler följs, säger Thomas Stenman.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng