Förutom i kliniska studier kan det experimentella läkemedlet remdesivir ges till allvarligt sjuka covid-19-patienter inom ramen för så kallat compassionate use. Hittills har läkemedlet endast rekommenderats för patienter med sådan svår sjukdom att de behövt intuberas. Men den europeiska läkemedelsmyndighetens expertkommitté CHMP vill nu se att fler patienter får tillgång till remdesivir.
I nya uppdaterade rekommendationer skriver CHMP att compassionate use-behandlingen även bör omfatta sjukhusvårdade covid-19-patienter som behöver syrgas, men inte nödvändigtvis invasiv behandling i form av respirator eller ecmo.
EMA lutar sig mot preliminära resultat
Rekommendationen, som nyligen publicerades på EMA:s hemsida, baseras i huvudsak på de preliminära resultat som amerikanska National institute of allergy and infectious disease, NIAID, presenterade för en tid sedan, som Läkemedelsvärlden rapporterade om. Studien som omfattade drygt 1 000 patienter med covid-19 visade att de som fick remdesivir återhämtade sig snabbare än dem som fick placebo. Ungefär samtidigt publicerades en mindre kinesisk studie i the Lancet där forskarna inte såg någon positiv effekt med läkemedlet vid covid-19.
I CHMP:s uppdaterade rekommendationer tar man också hänsyn till preliminära studieresultat från läkemedelsbolaget Gilead, som står bakom remdesivir. Resultaten tyder på att fem dagars behandling i stället för tio är tillräckligt för patienter som inte kräver mekanisk ventilering.
Inte godkänt i EU
Remdesivir är ännu inte godkänt på den europeiska marknaden. Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat gör EMA en så kallad löpande granskning (”rolling review”) av substansen mot det nya coronaviruset för att snabba på ett eventuellt godkännande.
I Sverige får vissa patienter remdesivir inom ramen för kliniska studier. Läkemedelsverket har även utfärdat en så kallad beredskapslicens under pandemin. Licensen innebär att vården i nuvarande nödläge får behandla covid-19-patienter med remdesivir även utanför studier.