Annons
EMA rekommenderar ökad användning av remdesivir
Foto: Istock

EMA rekommenderar ökad användning av remdesivir

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA vill att fler patienter med covid-19 ska kunna få remdesivir.

12 maj 2020, kl 11:00
0

Förutom i kliniska studier kan det experimentella läkemedlet remdesivir ges till allvarligt sjuka covid-19-patienter inom ramen för så kallat compassionate use. Hittills har läkemedlet endast rekommenderats för patienter med sådan svår sjukdom att de behövt intuberas. Men den europeiska läkemedelsmyndighetens expertkommitté CHMP vill nu se att fler patienter får tillgång till remdesivir.

I nya uppdaterade rekommendationer skriver CHMP att compassionate use-behandlingen även bör omfatta sjukhusvårdade covid-19-patienter som behöver syrgas, men inte nödvändigtvis invasiv behandling i form av respirator eller ecmo.

EMA lutar sig mot preliminära resultat

Rekommendationen, som nyligen publicerades på EMA:s hemsida, baseras i huvudsak på de preliminära resultat som amerikanska National institute of allergy and infectious disease, NIAID, presenterade för en tid sedan, som Läkemedelsvärlden rapporterade om. Studien som omfattade drygt 1 000 patienter med covid-19 visade att de som fick remdesivir återhämtade sig snabbare än dem som fick placebo. Ungefär samtidigt publicerades en mindre kinesisk studie i the Lancet där forskarna inte såg någon positiv effekt med läkemedlet vid covid-19.

I CHMP:s uppdaterade rekommendationer tar man också hänsyn till preliminära studieresultat från läkemedelsbolaget Gilead, som står bakom remdesivir. Resultaten tyder på att fem dagars behandling i stället för tio är tillräckligt för patienter som inte kräver mekanisk ventilering.

Inte godkänt i EU

Remdesivir är ännu inte godkänt på den europeiska marknaden. Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat gör EMA en så kallad löpande granskning (”rolling review”) av substansen mot det nya coronaviruset för att snabba på ett eventuellt godkännande.

I Sverige får vissa patienter remdesivir inom ramen för kliniska studier. Läkemedelsverket har även utfärdat en så kallad beredskapslicens under pandemin. Licensen innebär att vården i nuvarande nödläge får behandla covid-19-patienter med remdesivir även utanför studier.

Compassionate use

Användning av ett icke godkänt läkemedel till enskilda patienter utanför kliniska studier. Syftet är att göra läkemedel som ännu är under utveckling tillgängliga för patienter. Compassionate use får endast användas om läkemedlet kan förväntas hjälpa svårt sjuka patienter med livshotande tillstånd och där annan befintlig behandling saknas.

Källa: EMA

Remdesivir

Remdesivir är ett antiviralt läkemedel (RNA-polymerashämmare) som från början utvecklades för att behandla Ebola och som nu testas mot det nya coronaviruset sars-cov-2. Remdesivir interfererar med produktionen av virusets genetiska material och förhindrar viruset från att föröka sig. Substansen har visat goda antivirala egenskaper in vitro (inklusive mot det nya coronaviruset sars-cov-2) och ges nu till patineter med covid-19 som infusion. Läkemedlet utvecklas av företaget Gilead sciences.

Källa: EMA

Föregående artikel Forskare prövar medicinsk kastration mot pedofili
Nästa artikel ”Alla gör allt för att förstå sjukdomen”

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng