Annons

EMA börjar försök med kostnadseffektivitet

Tre läkemedelsföretag ska delta i ett europeiskt försök att designa kliniska studier som inte bara visar om ett nytt läkemedel har effekt och är säkert, utan också om det är kostnadseffektivt.

5 okt 2010, kl 11:55
0

Det är Glaxosmithkline, Astrazeneca och Johnson & Johnson som enligt nyhetsbyrån Reuters ska delta i projektet.
Många läkemedel som idag godkänns på europisk nivå ska sedan också bedömas av nationella myndigheter, som till exempel NICE i England och TLV i Sverige för att bli subventionerade av länderna.

 

De nationella myndigheterna kräver då ofta så kallade kostnadseffektivitetsstudier. Studier som idag inte behövs för att nya läkemedel ska bli godkända av EU. Dessa ytterligare studier gör att det tar tid innan ett läkemedel som godkänts centralt av den europeiska myndigheten också kommer ut på marknaden i Europa.
– Om behovet av sådana studier kunde göras tillsammans med de vi kräver skulle pengar och tid sparas, säger EMA:s chef Thomas Lönngren till nyhetsbyrån Reuter.
De första råden om designen för sådana studier förväntas bli klara under de närmaste veckorna.

På lite längre sikt planerar man inom EU för mer fundamentala förändringar i godkännandeprocessen, som kan ge EMA en mer uttalad roll när det handlar om att jämföra olika läkemedels kostnadseffektivitet.