Dyrt att abonnera på läkemedel

I vår startar försök med att leverera receptbelagda läkemedel till kundernas hem, arbete eller annat hämtställe. Men det kostar uppemot 150 kr.

22 jan 2004, kl 17:24
0

Annons

Vid sidan av utökad telefon- och internetservice startar Apoteket under våren två försöksprojekt som ska förbättra tillgängligheten. Tjänsten Abonnemang innebär att kunder med itererade recept hämtar det första uttaget på apoteket. Följande tre uttag kan kunden få skickat till hemmet eller arbetet, eller hämta på det vanliga apoteket eller hos ett apoteksombud.

Bestämmer själv

Den andra tjänsten kallas Rx-pilot. Recepten matas in i Apotekets receptsystem. Via internet kan kunden logga in och själv bestämma när och vilka läkemedel hon vill plocka ut och hur dessa ska levereras eller hämtas.

På en konferens före jul sa Apotekets vd Stefan Carlsson att ?denna utveckling ska drivas väldigt kundorienterat?.

? Men eftersom det är stora kostnader involverade kommer vi att ta betalt för leveranserna, säger Klas-Göran Petersson, projektledare för Abonnemang och Rx-pilot.

Han tror att det kan komma att kosta uppåt 150 kronor per leverans att få läkemedlen hem. Om man däremot väljer att få det levererat till ett apoteksombud kan kostnaden stanna på runt 30-40 kronor.

? Leveranser till apotek eller existerande ombud kommer att vara gratis, säger Klas-Göran Petersson.

Osäkra receptuppgifter

Båda tjänsterna kräver att kunden är stamkund hos Apoteket. Det innebär en gratis anslutning och att kunden lagrar recepten hos apoteket. Vidare måste man ansluta sig till de specifika tjänsterna, som också är kostnadsfritt, vilket görs inne på ett apotek.

Stockholm blir försöksställe för Abonnemang, medan även Norrland, Götaland och Göteborgsområdet kommer ifråga för Rx-pilot.

Om allt går som det ska kommer Abonnemang att lanseras på bred front 2005, medan Rx-pilot kommer att byggas ut successivt under 2004.

De enda problemen som Klas-Göran Petersson ser är hanteringen av receptuppgifter.

? Myndigheterna, såsom Datainspektionen, granskar bara befintlig verksamhet. Därför kan vi inte få ett förhandsbesked utan måste sätta igång.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng