Apoteket snart i hamn med sparbeting

Under 2004 ska Apotekets ekonomi vara i balans. Det är förutsättningen för kvällsanpassade öppettider och ökad tillgänglighet

22 jan 2004, kl 17:25
0

Annons

Sommaren 2003 aviserade Apoteket ett sparprogram motsvarande 300 heltidstjänster. Enligt företagets vice vd Per Matses är man nu nära att nå det målet.

? Vi kommer definitivt att nå det tidigt under 2004. Vi har dragit ner på övertidsarbete och har inte förlängt visstidsanställningar. Vi arbetar också aktivt för att hålla kontroll på våra kostnader, säger Per Matses, som ser positivt på 2004.

Han medger också att ett antal personer har blivit uppsagda.

Enligt Britt-Marie Skoglösa, ordförande i Farmaciförbundet, motsvarar besparingen fler än de aviserade 300 tjänsterna.

? Man gjorde en beräkning och jämförde oktober 2003 med oktober 2002. Medelantalet anställda skulle vara 300 färre men det visade sig vara ännu färre.

Hård prioritering

Trots att målet snart nås blir 2004 ett tufft år.

? För att klara av att ge en rimlig avkastning har vi en hårt ansträngd ekonomi även under detta år, säger informationsdirektören Thony Björk.

? Det innebär till exempel att vi prövar alla vakanser och tvingas göra hårda prioriteringar.
Britt-Marie Skoglösa håller med.

? Om man ska klara budgeten med den aviserade produktionshöjningen fordrar det att alla tidsplaner håller så att distansapotek och andra avlastande funktioner kommer igång. Annars frigörs ingen tid för personalen ute på apoteken.

Kräver balans

I början av året gick Apotekets Thony Björk ut och lovade att 50-60 apotek runt om landet ska utöka sina öppettider på kvällar och helger. Apoteken ska framför allt finnas i köpcentra och anpassa sina tider till köpcentrats.

Enligt Per Matses förutsätter detta en ekonomi i balans och kan bland annat finansieras genom en ökad försäljning av handelsvaror.

? Först då kan vi också på andra sätt öka tillgängligheten, till exempel hemleveranser och hämtställen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng