Diklofenak utreds mer

Råden för hur diklofenak ska användas kan behöva uppdateras.

22 okt 2012, kl 09:35
2

I de utredningar som gjordes för några år sedan upptäcktes en något högre risk för hjärtkärlbiverkningar efter en längre tids behandling med höga doser diklofenak. Substansen finns i många läkemedel mot smärta, till exempel Voltaren som i låga doser finns till försäljning i dagligvaruhandeln.

Nu har nya data tagits fram som stöder resultaten om en ökad risk för hjärtkärlbiverkningar vid höga doser under lång tid.

Den engelska läkemedelsmyndighen, MHRA har därför begärt att EMA:s kommitté för läkemedelssäkerhet, PRAC, utvärderar de nya resultaten och tar ställning till om det behövs en uppdatering av behandlingsråden.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Bra att du tar upp detta ämne Ingert, och bra att detta utreds mer! Att ett läkemedel som trots allt påverkar viktiga och potentiellt kritiska funktioner i kroppen finns att köpa fritt för var och en i sin närmaste dagligvaruhandel kanske inte är det smartaste. Bara så att vi pratar samma sak att diklofenak ( http://www.diklofenak.se/ alltså) skulle vara mindre farligt än det nu kraftigt debatterade smärtstillande paracetamol må så vara. Men samtidigt så rapporterar giftinformationscentralen en kraftig ökning av antalet förgiftningar pga. detta läkemedel, nämligen 3296 stycken jämfört med 2586 stycken 2009. Uppdaterade råd kan mycket väl även behövas i Sverige idag.

  2. Ingrid – GIC rapporterade om en ökning i antalet förfrågningar om paracetamol, inte antalet förgiftningar… Statistiken angående levertransplantationer och dödliga förgiftningar pga icke-opioida analgetika har inte ändrats i större utsträckning under de senaste decenniet.
    GICs påpekande kräver en djupare analys än du har gjort i kommentaren.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng