Annons

Delegation tipsar regeringen om åtgärder

Sverige måste omdisponera och koncentrera sina forksningsresurser. Det skriver delar av den delegation som besökte Health Care
Innovation Week i USA i slutet av februari i ett brev till Socialdepartementet.

17 apr 2008, kl 15:02
0

Amerikaner och svenskar träffades under Health Care Innovation Week i Washington DC i slutet av februari för att diskutera morgondagens hälso- och sjukvård. Några av de svenska representanterna från bland annat akademi och näringsliv har nu sammanställt sina intryck och lagt fram ett antal förslag till socialdepartementet.

Enligt delegationen befinner sig Sverige i en omfattande förändringsprocess med en allt större andel äldre i befolkningen samtidigt som nya läkemedel, medicintekniska produkter och diagnos- och behandlingsmetoder utvecklas hela tiden. Och högre kvalitet kräver finansiella insatser.

För att lösa problemen vill delegationen bland annat att det omedelbart bildas en ?Ministerkommitté för ett friskare Sverige?, där ministrar från berörda departement och representanter från hälsovård, akademi och näringsliv ska samlas. De vill också ha ett  ?Forskningsråd för Hälsovetenskap? för att forskningsresultat snabbare ska kunna komma patienterna till nytta.

Politikerna bör också stödja den kliniska forskningen bättre, till exempel genom prioriteringar i forskningspropositionen eller i politiska uttalanden, menar delegationen. Dessutom behövs ett branschråd för att förbättra samarbetet mellan forskning, hälso- och sjukvård och näringsliv.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng