Annons
Inget totalstopp för pappersrecepten
Foto: Istock

Inget totalstopp för pappersrecepten

I morgon blir e-recept huvudregel – men apoteken ska även expediera pappersrecept om sådana dyker upp.

9 maj 2022, kl 09:15
0

Gustav Sjöstrand.

Gustav Sjöstrand.

Från och med i morgon, 10 maj, är elektronisk förskrivning den huvudregel som gäller för receptläkemedel till människor. Men förskrivare får även fortsättningsvis använda pappersblanketter i undantagsfall. Och apoteken ska expediera pappersrecept utan att försöka bedöma om förskrivarens motiv för att välja pappersblankett håller, framhåller Läkemedelsverket.

Elektronisk förskrivning för alla förskrivare

Införandet av elektronisk förskrivning som huvudregel började 2016 med ett utredningsuppdrag från regeringen till Läkemedelverket och Socialstyrelsen. Sedan dess har förberedelserna pågått. Läkemedelsverket har flyttat fram startdatumet tre gånger för att alla landets 129 000 förskrivare ska hinna få tekniska möjligheter att skriva e-recept.

I höstas startade så E-hälsomyndigheten den webbaserade tjänsten Förskrivningskollen. Med hjälp av den kan även förskrivare som inte har tillgång till elektronisk förskrivning via journalsystem, skriva e-recept. Det gäller bland annat pensionerade förskrivare.

– I och med att Förskrivningskollen är på plats finns inte längre några hinder för att göra elektronisk förskrivning till huvudregel, säger Gustav Sjöstrand, läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket och en av dem som arbetat länge med frågan.

Elektronisk förskrivning säkrare

Han tror inte att det är många som kommer att märka någon skillnad av att den flera gånger uppskjutna förändringen nu faktiskt träder i kraft. Inte heller tror han att premiären för e-recept som huvudregel kommer att orsaka några större problem.

– Det har kanske varit lite rörigt att vi flyttat fram startdatum så många gånger. Men fördelen är att de flesta berörda då blivit påminda om vad som är på gång och förhoppningsvis hunnit förbereda sig. Det är nog inte många som inte vet vad som gäller från och med tisdag.

I dag utgör pappersrecept mindre än en procent av alla recept. Men regeringen och myndigheterna vill att andelen ska bli ännu lägre. Ett av skälen är att elektronisk förskrivning gör att så mycket information som möjligt förs in i det nya registret nationella läkemedelslistan, NLL, redan vid förskrivningen. Om förskrivaren använder en pappersblankett är det apoteket som överför receptet i elektronisk form och lägger in det i NLL. Ett extrasteg som anses öka risken för misstag och missförstånd

– Med elektronisk förskrivning minskar risken både för missförstånd och för receptförfalskningar, säger Gustav Sjöstrand.

Vem följer upp?

Det är dock inte helt säkert att pappersrecepten minskar efter 10 maj 2022. För det är upp till förskrivaren själv att avgöra om det finns något undantagsskäl. Och apotekspersonalen ska enligt reglerna inte säga nej till att expediera pappersrecept eller göra någon egen bedömning av förskrivarens motiv.

De giltiga skälen för undantag från den elektroniska huvudregeln är tekniska störningar av e-receptfunktionerna, att patienten behöver kunna hämta ut receptet i ett annat land i EU eller EES, att patienten har skyddsbehov som talar emot elektronisk förskrivning samt ”andra särskilda skäl”.

Men en förskrivare som fortsätter att skriva pappersrecept utan något av dessa skäl kan gör det utan att det kommer invändningar från någon myndighet.

– Ingen myndighet har för närvarande något  tydligt uppdrag att följa upp införandet av elektronisk förskrivning som huvudregel, säger Gustav Sjöstrand.

Han räknar ändå med att e-recepten så småningom kommer att ta över ännu mer.

– Man får se det som en förändring över tid.