Daclizumab granskas av läkemedelsmyndigheten

Daclizumab granskas av läkemedelsmyndigheten

MS-läkemedlet granskas av EMA:s säkerhetskommitté efter att en patient dött i akut leversvikt.

12 jun 2017, kl 15:02
0

Annons

En patient har avlidit i akut leversvikt efter att ha behandlats med daclizumab i en pågående observationsstudie. Fyra ytterligare fall om allvarlig leverskada har rapporterats. Därför inleder nu EMA:s säkerhetskommitté PRAC en granskning av läkemedlet. Kommittén kommer att utvärdera alla tillgängliga data och sedan ta beslut om några åtgärder ska vidtas vad gäller användningen av läkemedlet.

Daclizumab ges för att behandla multipel skleros som uppträder i skov. Den ges som en subkutan injektion en gång i månaden. Risken för leverskada var känd redan när läkemedlet godkändes i juli förra året. För att minimera riskerna har utbildningsmaterial tagits fram för sjukvårdspersonal och patienter.

Medan utredningen pågår uppmanas vårdpersonal att fortsätta följa de aktuella rekommendationerna i den befintliga produktinformationen. Patienter som tar daclizumab ska vara uppmärksamma på och direkt kontakta sjukvården om de får symtom som kan tyda på leverskada, som till exempel illamående och kräkningar, buksmärta, mörkfärgad urin eller gulfärgade ögonvitor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng