Annons

Centrum för kliniska prövningar startar i Stockholm

Nästa år kommer ett centrum för kliniska prövningar att slå upp
dörrarna i Stockholm. Karolinska Trial Alliance siktar på att ta emot
7000 patientbesök per år.

21 okt 2009, kl 10:53
0

Annons

Karolinska Trial Alliance, KTA, ska öppna en mottagning för kliniska studier i fas II-IV med patienter i öppenvården. Tanken är att erbjuda ett helhetskoncept för kliniska studier som omfattar allt från att rekrytera patienter, infrastruktur och administration.

Enhetschefen Mia Englund var 2007 med och startade upp CRS-PRIM i Örebro. Det var det första centret för kliniska prövningar av det här slaget och tillsammans med apotekaren Harriet Udd ska de hon få igång verksamheten PRIM-KTA i Stockholm.
– Många kliniska prövningar är designade för primärvården men vanliga öppenvårdsmottagningar har inte alltid tid över för att göra kliniska studier. Vi kommer att ha möjlighet att ta emot större patientgrupper och utföra mer omfattande prövningar säger Mia Englund.

Just nu åker Mia Englund runt till företagen och landsting för att höra vad de har för önskemål. Enligt henne är reaktionerna positiva eftersom många företag idag lägger sina kliniska prövningar utomlands vilket blir både dyrt och omständigt. Att skapa möjligheter att göra dem i Sverige spar både resurser och håller kompetensen kvar i landet.

Planen är att KTA ska erbjuda uppdragsgivaren studier inom de flesta indikationsområden. Siktet är att inom fem år ha omkring 7000 patientbesök per år. Till en början kommer det att finnas en handfull heltidsanställda sjuksköterskor på centret. Till dessa kopplas ett team bestående av 12-15 läkare och ytterligare sjuksköterskor som kommer att arbeta deltid.

Mia Englund förklarar att tanken är att läkarna ska kunna kombinera sitt arbete i primärvården med uppdrag på prövingscentret.
– Vi tittar just nu på lokaler på bland annat Sabbatsbergs sjukhus men ingenting är klart än. Förhoppningsvis kommer vi att kunna vara igång med de första prövningarna vid mitten av 2010, säger Mia Englund.