Annons

Google kollar influensaspridning

Sverige är ett av 16 nya länder som nu finns med på Googles övervakning av influensa. Enligt Google finns ett samband mellan sökningar i ämnet och antalet insjuknade.

20 okt 2009, kl 12:31
0

Annons

Sedan hösten 2008 har Google Flu Trends övervakat influensaaktiviteten i USA. Nu har tjänsten utökats och innefattar bland annat Sverige. Tjänsten finns idag förutom i USA också i Australien, Nya Zeeland och nu senast också i16 europeiska länder, bland annat Sverige, Norge och Tyskland.

Verktyget räknar
antalet influensa-relaterade frågor i Googles sökmotor. Räkningen av influensaorden jämförs sedan med officiell statistik vilket gör det möjligt att identifiera vilken typ av sökningar som bäst varslar om spridningen av infektionen. Man har till exempel rensat bort sökningar på ?svininfluensa? eftersom det är ett vanligt ord i den allmänna mediebevakningen.

Google menar
att det finns ett starkt samband mellan hur många som söker på influensarelaterade ämnen och hur många som faktiskt har influensasymtom. ?Det är naturligtvis inte alla som söker på ämnet som också är sjuka men det finns ett mönster? skriver Google på den sida som förklarar hur Google Flu Trends fungerar.

Enligt Google
är influensaaktiviteten för närvarande måttlig i Sverige.