Pilotprojekt med DUR igång

På tio av landets apotek körs nu det elektroniska expeditionsstödet,
DUR, i ett pilotförsök. Under den första veckan är de vanligaste felen
som upptäckts dubbelmedicinering och felaktiga doser. Det framkom under
en presentation vid den pågående Läkemedelskongressen.

21 okt 2009, kl 12:22
0

DUR, eller Drug Utilization Review, är ett receptgranskningssystem som utvecklats av det amerikanska företaget Medco och sedan anpassats till svenska förhållanden av Apoteket AB. Från och med nästa år kommer det genom Apotekens Service AB att bli tillgängligt kostnadsfritt för alla apoteksaktörer men det kommer inte finnas något krav på att de ska vara anslutna.

Sedan den 12 oktober testas systemet i ett pilotprojekt på tio apotek. Under fem veckor ska apoteken använda det i det dagliga arbetet för att se hur det fungerar i praktiken. Under ett symposium på den pågående Läkemedelskongressen i Stockholm presenterades Bodil Lidström från Apoteket Farmaci de första preliminära resultaten.
– De data vi hittills fått visar att felaktiga doser och dubbelmedicinering varit mest frekventa, sade Bodil Lidström.

För att apotekspersonal ska kunna använda DUR, eller EES som det kallades under kongressen, krävs att kunden ger sitt samtycke. Under de första fyra dagarna i piloten hade 250 patienter sagt ja till det. Bland dessa hade 50 signaler identifierats av systemet som kunnat åtgärdas. Enligt Bodil Lidström är en viktig del under testperioden att se att det fungerar i farmacevternas vardag. Om fem veckor görs en utvärdering av försöket.

Systemet innehåller omkring 9000 olika regler som är framtagna för att identifiera fel och ge signaler vid själva expeditionsögonblicket. En farhåga som lyftes av farmacevter vid symposiet var att systemet riskerar ersätta farmacevtisk kompetens hos nya apoteksaktörer som nöjer sig med outbildad personal i hoppa om att systemet ska hitta felen.

 Men enligt Bodil Lidström blir personalens kunskap ännu mer viktig med ett elektroniskt system.
– Jag tror snarare att arbetet med EES kommer att kräva att apotekspersonalen är ännu mer på hugget eftersom informationen som kommer från systemet hela tiden måste tolkas, det är inte systemet som bestämmer, sade Bodil Lidström.

Ett problem som diskuterades är att DUR inte blir tillgängligt för förskrivare. Kritik har riktats mot att det utvecklats parallellt med, och inte tillsammans med SIL, ett liknande system framtaget av landstingen. Att sekretess gör det omöjligt för apotekspersonal att tala om för en läkare vad en annan har förskrivit innebär också en stor begränsning.
– Jag tror vi behöver en förändring i föreskrifterna så att detta blir möjligt, sade Bodil Lidström.

En annan av talarna, Patrik Midlöv läkare vårdcentralen Tåbelund  i Eslöv, tog upp problemet med att recept på läkemedel som sätts ut ligger kvar i systemet och kan ge felkatiga varningar. Han avslutade med vikten av en utvärdering.
– Vi måste tests EES och se om det blir bättre för patienterna. Gör det inte det ska vi inte införa det, oavsett vad det har kostat hittills, sade han.  

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng