Annons

Cannabis lindrar smärta vid MS men är ingen mirakelkur

Behandling med cannabis vid MS hade inga mätbara effekter på muskelstelhet och skakningar, men patienterna upplevde att det gav effekt. Det visar den hittills största studien på medicinska effekter av cannabis.

14 nov 2003, kl 15:06
1

Den första stora studien med cannabisbaserade läkemedel för MS-patienter slutade med ett blandat resultat. Objektivt sett förefaller det inte ha någon effekt på muskelspasticitet, men subjektivt hävdar patienter att behandlingen minskade deras symtom och förbättrade rörligheten. Den brittiska studien på 630 patienter publicerades nyligen i Lancet.
Forskarna som gjort studien menar dock att resultaten ger vissa bevis för att kannabinoider kan vara kliniskt användbara i behandling av MS. Multiple Sclerosis Society i Storbritannien har deklarerat att de patienter som har nytta av behandlingen bör få den. I en kommentar till studien i samma nummer av Lancet hävdar två experter att resultaten i studien ger lika mycket bevis om fördelar med behandlingen som många av de standardbehandlingar som används idag, inklusive läkemedlet baklofen. Cannabis bör dock bara användas när annan behandling inte har effekt.
Syftet med den tre år långa studien var att ta reda på hur behandlingen påverkar skakningar och stelhet enligt den så kallade Ashworthskalan. Patienter från 33 rehabiliteringskliniker i Storbritannien delades in i tre grupper som fick antingen placebo, piller som innehöll cannabisextrakt eller piller som innehöll en av de aktiva komponenterna i cannabis. Patienterna utvärderades efter 15 veckor.
Forskarna fann att det inte var någon skillnad i muskelstelhet eller ofrivilliga rörelser hos patienterna som fick cannabis jämfört med placebo. I intervjuerna uppgav emellertid en tredjedel av patienterna som fått cannabis att de kände att spasticiteten var förbättrad samt att de fick mindre ont. Men många av patienterna som fått placebo tyckte också att de blivit bättre.
Trots att studien var placebokontrollerad var det många patienter som förstod att de stod på aktiv behandling beroende på behandlingens biverkningar. Det reducerar naturligtvis värdet av hur patienterna upplevde behandlingen.
Trots det menar forskarna att fler patienter på aktiv behandling fick en förbättrad livskvalitet som kan vara av stor betydelse för personer med MS.
Lancet 2003; 362:1517-26

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Läkaren Birgitta Brunes har förbättrat funktionen hos många MS-patienter genom att normalisera hjärnans signalsubstanser. Canabis påverkar sannolik någon av dessa, men heltheten har glömts bort och därför får man inte större effekt än vad som beskrivs i Lancet.