Brittiska kvinnor återvänder till östrogen

Upp till en femtedel av de kvinnor i Storbritannien som slutade med hormonersättning förra året har återupptagit behandlingen beroende på att besvären blev för uttalade. Det visar en ny studie.

14 jun 2004, kl 13:06
0

Annons

Efter att resultaten av den brittiska Million Women Study och flera stora amerikanska studier visat en ökad risk för bröstcancer och hjärtsjukdom slutade många kvinnor med hormonersättning.
Nu visar en undersökning bland 400 brittiska kvinnor i åldern 45 till 64 år som avslutat hormonbehandling under de senaste 18 månaderna att nio av tio fick besvär med värmevallningar, nattliga svettningar och brist på sömn.
Drygt 20 procent av dessa har börjat med hormonpreparat igen.
Enligt undersökningen, som gjordes på uppdrag av läkemedelsföretaget Wyeth, var det hälften av de som slutade med hormonersättning som gjorde det beroende på rädsla för cancer och det var nio av tio som hade läst om de negativa studierna i massmedia.
Också i Sverige har användningen av hormonersättningsmedel minskat drastiskt, förra året var försäljningen tillbaka på 1997 års nivå. Hittills har det inte märkts någon uppgång i försäljningen motsvarande den i Storbritannien.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng