Akut p-piller allt mer accepterad preventivmetod

Användningen av så kallade akut-p-piller har blivit en allt mer använd och accepterad preventivmetod i Sverige, men trots det har inte aborttalen minskat. Det visar en avhandling vid Uppsala universitet.

14 jun 2004, kl 13:00
0

Annons

I april 2001 blev ett östrogenfritt akut-p-piller (APP), levonorgestrel, receptfritt i Sverige och sedan dess har försäljningen stadigt ökat. År 2003 såldes mer än 160 000 doser.
Läkaren Margareta Larsson har i sin nyligen presenterade avhandling undersökt vilken roll APP spelar i abortförebyggande arbete; hur väl känd och använd metoden har blivit och om olika informationsinsatser kan påverka användningen.

Minskar inte
Avhandlingen visar att APP gradvis blivit en allt mer känd och accepterad preventivmetod. Nästan alla kvinnor känner till att APP existerar, tre av fyra kan tänka sig att använda metoden, två tredjedelar skulle föredra att skaffa preparatet på apotek vid behov och 30 procent har använt den någon gång.
Men trots ökad försäljning och användning har aborttalen inte minskat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng