Annons

Brist på radionuklider i Europa

Efter ett flertal stopp i kärnreaktorer i Europa har det blivit brist
på radionuklider som används inom vården. EMEA jobbar på att lösa
situationen men redan nu måste undersökningar ställas in på svenska
sjukhus.

3 okt 2008, kl 11:58
0

Läkemedel som är kopplade till ett radioaktivt ämne används inom vissa delar av cancervården. Ett exempel är Zevalin (ibritumomabtiuxetan) mot lymfomcancer. Preparatet verkar genom att en monoklonal antikropp, riktad mot tumörcellerna har bundits till den radioaktiva isotopen yttrium. Antikroppen binder till cancercellerna i kroppen och de utsätts för den radioaktiva substansen som slår ut dem. Ett annat, och ännu större användningsområde av radioaktiva substanser, är diagnostisering av en rad sjukdomstillstånd som cancer, hjärt-kärlproblem och neurologiska sjukdomar.

Bristen på radionuklider som nu uppstått beror till största delen på att en kärnreaktor i holländska Pettan varit avstängd under en längre tid. Reaktorn skulle varit i gång i augusti men nu kommer den vara ur funktion en bit in i november. Andra reaktorer i Europa har också stått stilla, både på grund av planerad service och oväntade fel. Tillgången på den mest använda radionukleiden molybden (99Mo) som sönderfaller till teknetium (99mTc) är redan nere på 50 procent av det normala.

I den svenska sjukvården har bristen redan fått märkbara konsekvenser. Agnetha Gustafsson är sjukhusfysiker på Universitetssjukhuset i Linköping där man jobbar med diagnostisering av bland annat kardiovaskulära sjukdomar och cancer med hjälp av radionukleider. Där används teknetium och på grund av små leveranser tvingas patienterna nu vänta på undersökning. I vanliga fall undersöks omkring 70 patienter i veckan i Linköping och redan nu är väntetiderna upp till tre månader, en tids som nu förlängs ytterligare med ungefär en månad.

– Vissa veckor får vi bara en tredjedel av vad vi beställt vilket betyder att ett antal patienter inte kan undersökas och få diagnos. I förlängningen innebär det att det drar ut på tiden innan de kan få en adekvat behandling, säger Agnetha Gustafsson.

På uppdrag av EU-kommissionen har EMEA gjort en analys av läget och de konsekvenser som bristen kan få på sjukvården. Deras slutsats är att läget inte är akut ännu men att åtgärder behövs. Än så länge har det inte uppstått brist på läkemedel med radionuklider men risken är att det inträffar. I EMEA jobbar man nu med berörda nationella myndigheter för att genom förändringar i tillverkningsprocesser kunna öka tillgången genom att till exempel använda andra ämnen som källa till radionukliderna.