Bra resultat för trippelterapi mot hiv

En metastudie av olika terapier mot hiv visade att trippelterapi var bättre än dubbelterapi, som i sin tur var bättre än enkelterapi mot hiv. Det fanns inte tillräckligt med data för att uttala sig om kombinationer av fyra eller fler läkemedel.

2 apr 2002, kl 19:43
0

Annons

Metastudien publicerades i senaste numret av British Medical Journal och baserar sig på 54 studier. Det var studier som jämförde enkelterapi (med zidovudin) med placebo, dubbelterapi med enkelterapi och trippelterapi med dubbelterapi. Trippelterapi är det vanligaste i dagens sjukvård, och innebär oftast en kombination av två nukleosider och en proteashämmare.

Risken att dö var ungefär 30 procent mindre med enkelterapi än med placebo, 40 procent mindre med dubbelterapi än med enkel och 40 procent mindre med trippelterapi än med dubbel. Flera studier var dock tämligen korta.

Bland jämförelserna mellan trippel- och dubbelterapier varade bara en större studie mer än ett år. De längre studier som fanns för jämförelse mellan enkelterapi och placebo visade att läkemedlets effekter avtog efterhand, för att i princip vara helt försvunnen efter tre år.

I metastudien jämfördes också data för utvecklingen hos de överlevande. Det som jämfördes var halten av de blodkroppar som angrips av hivviruset. Även dessa data visade att trippelterapi var klart bättre än dubbelterapi.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng