Annons

Socialstyrelsen vill ha svenskt vaccinlager

Socialstyrelsen föreslår att Apoteket får ansvaret för ett lager av ormserum och vaccin mot gula febern och rabies, rapporterar Dagens Medicin. Kostnaden kan fördelas mellan stat och landsting.

3 apr 2002, kl 17:02
0

Idag förser SBL Vaccin svenska sjukvården med vissa ormserum och vacciner mot gula febern och rabies. SBL Vaccin var tidigare statligt men är nu utlandsägt. Socialstyrelsen menar att staten måste ta ansvaret för att garantera snabb tillgång till preparaten.

Socialstyrelsen räknar med att det skulle kosta mellan 700 000 och 750 000 kronor om året att hålla ett nationellt lager med serum och vaccin. Kostnaden föreslås delas mellan stat och landsting.

De flesta vacciner, som de vanliga barnvaccinerna, behövs inte akut.

– Om det mot förmodan skulle uppstå några veckors brist på till exempel kikhostevaccin, så är det ingen katastrof, säger Johan Carlson, sakkunnig i infektionssjukdomar och smittskydd på Socialstyrelsens smittskyddsenhet till Dagens Medicin.

Vaccin mot gula febern krävs för att resa mellan vissa länder, och socialstyrelsen anser därför att det bör vara en statlig service för medborgarna. Vaccin mot rabies och ormserum används som behandling och måste därför alltid finnas tillgängligt.

Vissa år har influensavaccin tagit slut i Sverige, men eftersom det är nya typer av vaccin som krävs varje år är det inte lönt att lägga upp några lager.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng