Paracetamolförgiftning förhindras med information inte med inskränkning

26 aug 2014, kl 12:59
2

Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Jag tycker att Läkemedelsverket, Sveriges Farmacevter och Sveriges Apoteksförening har fel fokus när de förslår/välkomnar en begränsning av tillgången till paracetamoltabletter till enbart apotek från och med mars 2015. Enligt dem skulle detta göras av folkhälsoskäl. 
 
Det är ingen nyhet att för höga paracetamol doser medför risk för mycket allvarlig leverskada. Det är också väl känt att paracetamol är toxisk hos högriskpersoner: undernärda, fastande, dehydrerade, vid samtidigt intag av enzyminducerare såsom vissa antiepileptika och johannesört samt hos personer med kronisk hög alkoholkonsumtion. 
 
För mig är det självklart att det är bristen på kunskap och information som är huvudanledningen till den felaktiga användningen av paracetamol. Om man vill värna om folkhälsan ska man kraftsamla för att vända den negativa trenden, som Giftinformationscentralen mfl länge slagit larm om. En nationell kraftsamling mot paracetamolförgiftningar ska involvera alla inklusive Folkhälsomyndigheten, livsmedelsbutikerna, bensinmackarna och andra försäljningsställen. Detta bör lämpligen ske inom ramen för den Nationella läkemedelsstrategin. 
 
Smärta är en av de vanligaste orsakerna till upplevelse av ohälsa och behov av lämplig behandling. Möjligheten till att själv behandla tillfällig smärta såsom huvudvärk, tandvärk, feber, menstruationssmärtor och muskelsmärtor är en självklarhet för många människor idag. Möjlighet att egenvårda smärta bli starkt begränsad om försäljningen av paracetamoltabletter helt flyttas till apoteken. Man riskerar då att försäljningen av NSAID (ibuprofen med flera) i livsmedelsbutiker och på bensinmackar ökar, med ökad risk för till exempel PUB (perforation, ulcus och blödning) som följd. Med den inställning som förespråkarna för inskränkning har, skulle troligen försäljning av NSAID snart också flyttas till Apotek när PUB ökar. 
 
Svenska folket köper årligen paracetamol för egenvård för cirka 470 miljoner kronor, varav 170 miljoner kronor köps utanför apotek. Anar man en dold agenda här, där förespråkare för begränsning av försäljning av paracetamoltabletter talar i egen sak? Först paracetamol, sedan NSAID, och förstås då klirret i kassan till apoteken?
 
Om paracetamoltabletter flyttas till apoteken kan ytterligare ett oroande scenario bli att apoteksföretagen tar fram egna varumärken  i likhet med Apoteket ABs Paracetamol Apofri – ett namn som jag tycker associeras med något ofarligt och därför blir förvirrande och farligt. En utveckling där apoteksföretagen tar fram egna varu varumärken blir också en onödig belastning på miljön och ska därför inte uppmuntras. Paracetamol arsenalen är redan omfattande och tillverkarna har dessutom varit fantasifulla och tagit fram alla möjliga beredningsformer och smaker; jordgubb, skogsbär, citron och cappuccino, för att nämna några. Hur ofarligt är det att ”gulla till” medicinen istället för att påtala de risker som faktiskt finns?
 
Till er som förslår/välkomnar en begränsning av tillgången till paracetamoltabletter vill jag säga att det inte är VAR paracetamol säljs som är problemet, utan det är bristen på kunskap om korrekt användning. Passa därför på och se detta som en möjlighet att samverka över gränser för bättre läkemedelsanvändning, friskare miljö och förbättrad folkhälsa. Det ligger i Läkemedelsverkets, Sveriges Farmacevters och Sveriges Apoteksföreningens ansvar att människor egenvårdar smärta på rätt sätt. Jag uppmanar er att omgående göra en pudel i paracetamolfrågan och angripa problemet på rätt sätt. Då först blir er omtanke om folkhälsan riktigt trovärdig.
 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Låt oss titta på de farmakologiska aspekterna mellan paracetamol och NSAID. För att få i sig en akut giftig dos med risk för allvarliga symtom för standardpatienten gäller 19+ tabletter 500 mg paracetamol (minst 1-2 förpackningar) eller 70+ tabletter 400 mg ibuprofen (minst 3 förpackningar). Vid korrekt användning är paracetamol i princip ett biverkningsfritt preparat, medan ibuprofen tämligen ofta ger gastrointestinala besvär och långtidsanvändning ökar riskerna du påpekar i ditt inlägg. För effektiv behandling av akut paracetamolförgiftning ska den sättas in inom 8-10 timmar, vilket vanligen är flera timmar (ibland upp till ett par dygn) innan några symtom, medan behandling av ibuprofenförgiftning är symtomatisk.
    Sedan 2009 har topp 3 receptfria preparat utanför apotek varit Alvedon, Treo och Ipren vilka tillsammans stått för c.50% av försäljningen baserat på antalet förpackningar. På apotek var topp 3 tidigare Alvedon-Ipren-Panodil, men har sedan 2011 varit likadan som utanför apoteken. Försäljningen har sjunkit från knappt en fjärdedel till drygt en femtedel i förpackningar räknat. Resultaten av detta är att 2012 såldes 48% av förpackningarna för topp 3-egenvårdsläkemedlen utanför apotek! Detta samtidigt som antalet sålda förpackningar totalt ökat med nästan 25%.
    Enligt statistiken från GICs årsrapport var antalet frågor i ålderskategori >10 år om paracetamol knappt 1600 per år 2009-2010, för att 2013 vara nästan 2600 stycken. För ibuprofen har motsvarande ökning varit från ca 500 till 650 stycken (eller procentuella ökningar på 63 respektive 29%).
    Jag tror inte att ökningen i antalet förgiftningar enbart beror på den fria försäljningen, men jag tror inte heller att en informationskampanj och ökat intersektoriellt samarbete är tillräckligt för att stävja utvecklingen. Allmänheten är tyvärr lättpåverkad, inställningen att receptfria läkemedel är ofarliga (särskilt om de får säljas fritt) är inte ovanlig, och en stark signal att en vara har risker är att begränsa dess tillgång. Och det förslag som LV la fram minskar ju inte tillgången till paracetamol per se, utan bara den form som förknippas med förgiftningar! Så om vi nu ska titta på folkhälsan är det en mycket liten inskränkning att sluta sälja tabletter med 500 mg paracetamol utanför apoteken…

  2. Kan inget annat än hålla med @Exilapotekare. Debatten är lite att göra en höna av en fjäder. Argumentet att egenvården av smärta blir katastrofalt inskränkt pga indragningen av tabletter i dagligvaruhandlen faller på sin orimlighet. Kom ihåg att det ENDAST är tabletter indragningen gäller, vilka dessutom fortfarande kommer finnas på apotek där farmaceutisk information finns att tillgå.

    Sen förstår jag inte om du försöker insinuera i texten att LV är korrupt och arbetar åt apoteksföretagen? Vetinte om du anser dig ha något stoff bakom det påståendet än rena spekulationer? Jag skulle i så fall lika gärna kunna spekulera om att du har kopplingar till GSK eller andra företag som marknadsför paracetamol i Sverige utifrån detta blogginlägg.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här