Det handlar nästan alltid om vem som ska betala

21 aug 2014, kl 10:09
0

Annons
Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Vet du hur du ska ta dina mediciner, brukar farmaceuten fråga mig när jag några gånger om året hämtar ut mina allergi- och astmaläkemedel. Det vet jag för det mesta eftersom min behandling inte förändrats nämnvärt de senaste åren. Om något läkemedel bytts ut eller tillkommit är det först när jag är hemma och ska ta mina läkemedel som frågorna kommer. 

Öppenvårdsapotek i Storbritannien har sedan 2011 haft möjlighet att få ersättning för att ringa upp patienter med vissa kroniska sjukdomar en eller två veckor efter besök på apoteket, antagligen just när frågorna har börjat dyka upp. En nyligen publicerad studie visar att bland de patienter som fick ett samtal från en farmaceut var följsamheten i snitt tio procent högre. Det som borde intressera politikerna är att läkemedelssamtalen var kostnadseffektiva, då de ledde till en långsiktig hälsovinst för patienterna och en besparing för sjukvården. 

Många har väntat på resultatet av den brittiska studien, däribland projektgruppen för strukturerade läkemedelssamtal på Läkemedelsverket. I slutet av året ska myndigheten nämligen redovisa pilotprojektet om strukturerade läkemedelssamtal. Tyvärr kommer projektet bara ge svar på om läkemedelssamtal är möjliga, och inte om de ökar patienternas följsamhet. Men det kanske inte är nödvändigt, nu när resultaten från den brittiska studien publicerats.

Inte heller ingår det i regeringsuppdraget att ta ställning till vem som borde stå för kostnaden för läkemedelssamtalen. Samtidigt är det nog det som är den viktigaste frågan att få svar på. Apotekskedjor, myndigheter och farmaceuter verkar positiva till läkemedelssamtal. Men de är inte överens om vem som ska stå för kostnaden. Och det är ju det som det i slutändan nästan alltid handlar om – vem som ska betala.  

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng