Hela life science-kedjan viktig för patienten

27 sep 2016, kl 10:37
1

Lars Dagerholt
Kommunikatör Läkemedelsverket

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Det handlar om perspektiv, och insikten att alla vi som jobbar i life science-sektorn arbetar för att människor ska få bättre hälsa – men på olika sätt.

Det är lätt att inse att bra sjukvård är till gagn för patienten. Det handlar om hög medicinsk kompetens lika mycket som organisationer som klarar av att ta hand om patienter och se till att varje patient får den vård som behövs.

Det är också lätt att förstå att medicinsk forskning och utveckling skapar kunskap och produkter som kan gynna patienten. På samma sätt är forskning och utveckling inom tillverkningsmetoder, grundläggande vetenskap, och andra relaterade områden viktiga – även för patienten.

Mellan dessa aktörer, det vill säga sjukvården och forskning och utveckling, finns de som skapar produkter av kunskapen. Och inte minst gör att de kan produceras på ett sätt som är ekonomiskt försvarbart. Dessa företag hanterar även en rad andra utmaningar, allt ifrån att svara upp till regulatoriska myndigheters krav till att göra produkter tillgängliga för patienter i hela världen.

Och däremellan finns ytterligare skikt: Apotek som bidrar med kunskap och tillgängliggör produkter till patienter. Innovationssystem som bidrar till att idéer lyckas med resan ifrån vetenskap till kommersiell produkt. Myndigheter som skapar ramar och system för att produkter ska vara effektiva och säkra. Patientföreträdare som bidrar till att föra fram patienters kunskap och erfarenheter för att vård och produkter ska bli bättre. Och inte minst en bred skara kunskapsföretag inom allt från organisation till teknikkunnande.

Det som inte är uppenbart är hur beroende vi är av varandra. Det är heller inte alltid uppenbart att alla i detta system har stor betydelse för patienten – när dessa aktörer spelar i harmoni.

Och den disharmoni som uppstår när delar av systemet missgynnas påverkar samtliga aktörer. Inte minst patienten.

Visst är det glädjande när såväl offentliga som privata aktörer investerar i svensk medicinsk forskning och utveckling. Men lika viktigt är att livsvillkoren för övriga aktörer är goda.

Därför skulle jag gärna se mer av:

  • samarbeten kring forskning och utveckling i sjukvården mellan industri, akademi och sjukvård.
  • satsning på, och ifrån, aktiva offentliga aktörer som främjar utveckling i samtliga delar av detta intrikata system som kallas life science-sektorn.
  • starkare patientorganisationer som kan framföra patienters kunskap och erfarenhet synpunkter.

Den stora vinnaren skulle vara patienten.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Minns en debatt på ´Farmaciens Dag 1980 om vårdkedjan och den svagaste länken. Tror inte läkemedelsföretagen räknades då. Den legendariska läkemedelsinspektören Lars-Gunnar Kinnander svarade: Det är patienten, som ju är sjuk.

    Men visst är läkemedelsindustrin viktig, men samtidigt inte lika kontrollerad som övriga och lite kontroversiell. Den är också mer fragmenterad och mycket forskning sker i små företag och finansieras av småsparare. Det som man kunde önska är mer objektiva metoder att mäta läkemedelseffekt och mer forskning på den biten. Det är ju effekten man är ute efter. och betalar för.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här