Blodförtunnande kan öka risken vid hjärnblödning

En ny amerikansk studie visar att personer som drabbas av hemorragisk
stroke och som får blodförtunnande warfarin löper en ökad risk att få
svårare blödningar än om de inte tagit läkemedlet.

30 sep 2008, kl 17:38
0

Warfarin har i tidigare studier visat sig ha en positiv effekt på patienter med en typ av onormal hjärtrytm, så kallad atrial fibrillation. Hos dessa kan warfarin minska risken för att drabbas av ischemisk stroke. Men risken för blödningar finns också där vilket föranlett den nyligen avslutade studien.

Forskarna samlade uppgifter från 258 patienter som drabbats av hemorragisk stroke varav 51  hade behandlats med warfarin. Resultaten, som publiceras i tidsskriften Neurology, visar att de patienter som tog blodförtunnande i större utsträckning fick en större blödning precis efter att stroke inträffat. Den största skillnaden fanns hos patienter vars blod lätt levrade sig, patienter som hade ett värde över tre på den så kallade INR-skalan som anger hur stor levringsförmåga blodet har. På patienter vars blod inte levrade sig så lätt var skillnaden inte lika markant.

Matthew L. Flaherty vid universitetet i Cincinnati, en av författarna till studien, skriver i en kommentar att warfarin är ett effektivt preparat för att undvika ischemisk stroke bland människor med hjärtarrytmi. Men, fortsätter han, risken att dö vid en hemorragisk stroke är större för dem som äter warfarin. Därför är det viktigt att dosen ställs in så att värdet på INR inte överstiger tre.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng