Annons

Ingen koppling mellan statiner och ALS

Det finns ingen ökad risk att drabbas av den neurodegenerativa
sjukdomen ALS för personer som äter statiner. Det visar en genomgång av
data som den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gjort.

30 sep 2008, kl 13:50
0

Det är efter en genomgång av 41 kontrollerade långtidsstudier som FDA kommer med beskedet att det inte finns någon koppling mellan ALS och kolesterolsänkande statiner. ALS, amyotrofisk lateralskleros, är en neurodegenerativ sjukdom som drabbar ungefär 200 personer varje år. Anlednignen till att FDA gjort en genomgång av statin-patienter är att de fick en ett antal rapporter om personer som drabbats av ALS efter att de ätit statiner.

Efter en analys av data från omkring 64 000 patienter som behandlats med statiner hittades nio fall av ALS och placebogrupperna påträffades tio fall av 59 000 patienter. Resultaten, som finns publicerade i i tidskriften Pharmacoepidemiology and Drug Safety har lett till att FDA anser att det inte finns någon koppling mellan statiner och ALS.

Mark Avigan på FDA:s avdelning för läkemedelssäkerhet sade i ett utlåtande att resultatet är övertygande men med tanke på hur många som äter statiner idag och hur pass allvarlig sjukdom som ALS är så ska risken för ett samband ändå undersökas vidare.