Annons

Bensodiazepiner misstänks orsaka beteendestörningar

Flunitrazepam kommer att uppklassificeras i Läkemedelsverkets narkotikaförteckning. Skälet är kopplingen mellan flunitrazepam och våldshandlingar. Samtidigt har en europeisk diskussion startat om att även andra bensodiazepiner kan orsaka allvarliga beteendestörningar.

22 aug 2002, kl 17:13
0

? Det är samhällstrycket som tvingat oss, kommenterar Conny Eklund på Läkemedelsverket, beslutet att flytta flunitrazepam från förteckning IV till förteckning II i Läkemedelsverkets narkotikaförteckning, med bland annat morfin och amfetamin.
Det innebär att förskrivningen blir restriktivare, till exempel får flunitrazepam bara förskrivas för tre månader i taget, i princip ej per telefon och inga andra läkemedel får förskrivas på samma blankett.
Ända sedan flunitrazepam (Rohypnol) lanserades i början på 80-talet har det varit en välkänd drog bland missbrukare.
På senare år har den också kopplats samman med våldsamma misshandelsbrott och mord. Det är den enskilda bensodiazepin som oftast nämns i samband med våldsbrott.
I en studie av Anna Dåderman publicerad förra året pekar hon på ett samband mellan flunitrazepam och våld. Läkemedelsverket anser att det inte går att säkerställa ett sådant, även om det är ett faktum att flunitrazepam är ett ofta använt medel bland kriminella.
Rättsmedicinalverket har rapporterat att flunitrazepam varit den direkta dödsorsaken eller haft bidragande betydelse i knappt hundra fall om året hos rättsmedicinska obduktionsfall. Flunitrazepam  kunde också påvisas tillsammans med andra missbruksmedel hos drygt 1 000 personer om året misstänkta för ringa narkotikabrott.
? Även om flunitrazepam är den mest använda bensodiazepinen i de här kretsarna finns det egentligen inga vetenskapliga belägg för att just den har några specifika egenskaper som skiljer den från de övriga i bensodiazepingruppen, säger Conny Eklund.


Fransk rapport
En expertgrupp i franska AFSSAPS (Agence Francaise de Sécurité Sanitaire de Produits de Santé) som bland annat har till uppgift att övervaka biverkningsfrågor har nyligen publicerat en rapport där man diskuterar samband mellan bensodiazepinanvändning och allvarliga beteendestörningar. I den pekar man på att en normal användning under en längre period, ett år, tycks kunna ge beteendestörningar. De rapporterade fallen gällde hela gruppen bensodiazepiner liksom närbesläktade zopiklon och zolpidem.
? Den rapporten är egentligen den första, förutom Dådermans som uppmärksammat en eventuell koppling mellan bensodiazepiner och våld, säger Conny Eklund. Den ska främst betraktas som ett diskussionsunderlag.
? Men det pågår nu ett uppvaknande på Europanivå, vad gäller bensodiazepinanvändningen.
Inom Europarådet har man nyligen påbörjat den diskussionen. Bland annat har man diskuterat vad som är en förnuftig förskrivning. Av de 16 länder som ingår i Europarådet uppgav över hälften, däribland Sverige, att man har problem med användningen.
Vid det senaste mötet uppmanades Sverige att som ordförande i EU driva frågan vidare i WHO:s narkotikakommission.