Annons

Norr och söder i topp på webben

Med några lysande undantag är landets läkemedelskommittéer dåligt representerade på internet. Norrbotten och Halland får högsta betyg i Läkemedelsvärldens kartläggning.

22 aug 2002, kl 17:12
0

I början av februari genomförde Läkemedelsvärlden en undersökning av Sveriges regionala läkemedelskommittéers representation på internet. Vi fann några pionjärer och föredömen, men en majoritet av kommittéerna lyser antingen med sin frånvaro i cyberrymden eller har summariska och sporadiskt uppdaterade hemsidor. De kommittéer som i störst grad anammat informationsteknologins möjligheter är Norrbottens Läkemedelskommitté och Läkemedelskommittén i Halland. De båda har sinsemellan mycket olika men informativa och levande hemsidor.


Proffsig kontrast
Grafiskt sett är Halland bäst med en ambitiös och stilren layout. Sajten som producerats av Hallandsposten utgör en proffsig kontrast till de annars ofta hemvävda och ganska spretiga kommittéhemsidorna.
Innehållet är digert. Såväl rekommenderade läkemedel för 2000/2001 som fullständiga terapirekommendationer kan laddas ner i Word- och PDF-format. Kommitténs publikation Terapinytt finns att tillgå liksom en nyhetsfunktion där man bland annat presenterar sitt remisssvar på den aktuella läkemedelsförmånsutredningen.


Isblåsa på pillermarknad
På Norrbottens Läkemedelskommittés sida kan besökaren ta del av en sammanfattning av nämnda utredning betitlad ?Isblåsa på febrig pillermarknad?. Sajten är omfångsrik på gränsen till överarbetad. Bland det digra innehållet märks bland annat artiklar författade av kommitté-
ledamöter, statistik, vårdprogram, relevant myndighetsinformation, mötesprotokoll och ett ambitiöst medicinskt länkregister. Som en av få kommittér har man lagt ut sin preliminära lista för 2001, där terapiområdena försetts med kommentarer. Besökaren kan också ladda ner förskrivarstödet Spriterm.
Stockholms läns läkemedelskommittéer och det centrala organet LÄKSAK har grafiskt tilltalande och innehållsrika hemsidor under det så kallade Janusprojektets paraply. Även Örebro läns kommitté har en bra sajt med preparatlista 2000-01, sökmotor, debattforum med mera. Kommittéerna i mellersta Bohuslän och Blekinge har också habila hemsidor.
I övrigt är det tunt. Kommittén i Göteborg och Läkemedelsrådet i Skåne får med tvekan godkänt medan Uppsalakommitténs sida är statisk och fattig på innehåll. Det senare gäller även för Jämtlands och Östergötlands kommittéer.
Läkemedelskommittéerna i Södermanland, Värmland, Västerbotten, Jönköping, Kalmar med flera saknar helt representation på webben.