Bättre följsamhet gav längre överlevnad

En kanadensisk studie har för första gången direkt kunnat koppla farmakologiska effekter av bättre följsamhet till längre överlevnad.

24 jan 2007, kl 16:34
0

Annons

Många kliniska studier har visat att olika hjärtläkemedel minskar risken för kardiovaskulär död. Men mindre är känt om läkemedlens effekt när de används i patientens vardag, vilket delvis beror på variationer i följsamhet. Det skriver forskarna i bakgrundsinformationen till en studie som nyligen publicerades i JAMA (2007;297: 177-186). Även om det är vedertaget att bättre följsamhet förbättrar överlevnaden har ingen populationsstudie direkt undersökt i vilken utsträckning det påverkar läkemedelseffekten.
I studien undersökte forskare vid universitetet i Toronto, Kanada, sambandet vid läkemedelsbehandling efter hjärtinfarkt. Tre läkemedelsklasser ingick där två har bevisad effekt på ökad överlevnad (statiner och betablockerare) och den tredje (kalciumblockerare) var med som kotrollbehandling beroende på frånvaro av dokumenterad effekt på överlevnaden.
Totalt 31 455 äldre patienter som överlevt en hjärtinfarkt mellan åren 1999 och 2003 i Ontario ingick. Alla hade fått recept på läkemedel från någon av de tre läkemedelsklasserna. Patienternas följsamhet delades in i tre kategorier; hög följsamhet som innebar mer än 80 procent, medelföljsamhet som var 40 till 79 procent och låg som innebar mindre än 40 procents följsamhet.
Enligt studien var dödligheten bland patienterna som använt statiner störst vid låg följsamhet (24 procent), något mindre eller 20 procent vid medelföljsamhet samt 16 procent vid hög följsamhet. Ett liknande men mindre uttalat samband observerades för betablockerare. Däremot fanns det inget samband mellan dödlighet och följsamhet till behandling för kalciumblockerare.
Enligt forskarna bekräftar studieresultaten att följsamhet har en betydelse för läkemedelseffekten. I ett kortare perspektiv är det viktigt att identifiera riskgrupper som kan antas ha sämre följsamhet och sätta in mer intensiva sekundärpreventiva åtgärder för dessa grupper. br>
Slutligen understryker forskarna att följsamheten har betydelsefulla kostnadseffektiva effekter som man rutinmässigt bör ta hänsyn till vid hälsoekonomiska analyser.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng