Nytt läkemedel för svårbehandlad bröstcancer

Läkemedlet lapatinib innebär en ny möjlighet som tilläggsbehandling för kvinnor med HER2-positiv bröstcancer som inte har svarat på behandling med trastuzumab.

24 jan 2007, kl 16:27
0

Metastatisk bröstcancer är den vanligaste orsaken till cancerdöd hos kvinnor i ett internationellt perspektiv. Data från en fas III-studie visar nu att en ny läkemedelskandidat lapatinib (Tykerb) plus capecitabin är bättre än behandling med enbart capecitabin för kvinnor med HER-2 positiv avancerad bröstcancer som spridit sig trots tidigare behandling med trastuzumab. Studien publicerades i NEJM (2006;355: 2733-2743). I den grupp som fick tilläggsbehandling inträffade 49 fall av spridning efter i genomsnitt 8,4 månader jämfört med 72 fall efter 4,4 månader i monoterapigruppen.

Forskarna betonar att det finns ett stort behov av alternativa behandlingar för denna grupp svårbehandlade bröstcancerpatienter. Baserat på resultaten tycker de att lapatinib också bör prövas tidigare i behandlingen av HER2-positiv bröstcancer än i den aktuella studien.
Trastuzumab är idag det ledande läkemedlet vid den här typen av bröstcancer. Läkemedlet blockerar HER-2 receptorn på cancerceller och hämmar dess signaler vilket leder till att tumören krymper eller slutar växa. Men närmare en tredjedel av HER2-positiva tumörer svarar inte på trastuzumab.
Lapatinib representerar en ny typ av terapi genom att rikta
in sig på både HER-2 och ett annat tillväxtfaktorprotein EGFR. Genom att blockera två tillväxtfaktorer har lapatinib bättre förutsättningar att blockera tumörtillväxten, hävdar forskarna.
Studien finansierades av Glaxosmithkline. Läkemedlet prövas för närvarande på bröstcancer och andra solida tumörer och registreringsansökningar har lämnats in i USA, Europa och vissa andra länder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng