Annons

Barn får fortfarande inte tillräcklig smärtlindring

Varje vecka har 350 barn i Sverige ont i onödan. En undersökning, som narkosläkaren Mats Karling vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå gjort, visar att det egentligen finns både tid och behandling för att smärtlindra barn på sjukhus. Ändå är akut och postoperativ smärta fortfarande stora problem.Mats Karling har gjort en enkätundersökning bland läkare och sjuksköterskor […]

24 jun 2002, kl 19:09
0

Annons

Varje vecka har 350 barn i Sverige ont i onödan. En undersökning, som narkosläkaren Mats Karling vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå gjort, visar att det egentligen finns både tid och behandling för att smärtlindra barn på sjukhus. Ändå är akut och postoperativ smärta fortfarande stora problem.
Mats Karling har gjort en enkätundersökning bland läkare och sjuksköterskor på olika kliniker i Sverige som behandlar barn. Nästan hälften av de tillfrågade ansåg att smärtan kunde behandlas bättre. Orsaker till att så inte skedde var otillräckliga ordinationer, bristande rutiner för systematisk smärtbedömning och för liten kunskap om smärta och smärtbehandling hos barn.
? Problemet är att ansvaret hamnar mellan olika stolar; dels mellan läkare och sjuksköterskor, dels mellan de olika kliniker där barnen behandlas i samband med operation, säger Mats Karling.
Smärta var ett större problem på de kliniker som vårdade färre barn, än på rena barnavdelningar.
Effekten av dålig smärtlindring är, förutom onödigt lidande, att barnen kan behöva vårdas längre tid på sjukhus. Det kan också leda till beteendeförändringar och skräck vid framtida kontakt med sjukvården.
All personal som träffar barn på sjukhus bör få bättre utbildning och rutiner för smärtobservation samt smärtlindring bör ses över. Mats Karling tror att det är viktigt att ge sjuksköterskorna både kunskap och möjlighet att styra smärtbehandlingen, eftersom det är de som ser barnen på avdelningen.
? Små barn säger inte att de har ont, de behöver observeras, säger Mats Karling.