Back för Läkemedelsverket

Förra året gick Läkemedelsverket minus knappt 16 miljoner kronor visar årsredovisningen som regeringen nu fått.

26 feb 2014, kl 11:02
2

Att det ekonomiska resultatet hamnar på minus förklarar myndigheten bland annat med att avgifterna från läkemedelsindustrin för arbetet med godkännanden blivit lägre än planerat.

Men Läkemedelsverket har samtidigt ett myndighetskapital på 84 miljoner kronor vilket gör att myndighetens förvaltningsdirektör Enrique Arias beskriver ekonomin som stabil. De pengarna ska främst investeras i utveckling av processer och stödsystem för medarbetarna. Fram till 2016 kommer myndigheten att redovisa ett ekonomiskt negativt resultat enligt generaldirektören.

Nya redovisningsprinciper gör att 2013 års resultat gör det svårt att jämföra årets resultatredovisningar med tidigare års.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Socialstyrelsen och Smittskyddets årsredovisningar för 2013 finns just nu inte på nätet. Men annars kan man se för 2013 att
  TLV gick plus minus noll
  IVO gick plus minus noll
  SBU gick plus minus noll
  Konsumentverket gick plus minus noll
  Livsmedelsverket gick +1 milj

  LV hade också gått med plusresultat om man hade följt sin egen budget. Men det gjorde man inte. Man följde inte ens prognosen i halvårsrapporten som också pekade på ett positivt resultat. Och prognosen i oktober höll inte heller. Resultatet blev -16 milj. Sen påstås att ekonomin är stabil. Varför pågår då neddragningar av tjänster mm om allt är så stabilt?

 2. Vid första anblicken ville jag kasta årsredovisningen i papperskorgen. Den är som en schweizerost. Ändrade redovisningsprinciper gör att den i princip består av hål. Men vid närmare eftertanke är det just det som är intressant. Det går att utläsa att myndigheten ökat sina kostnader med 65 milj kr och att man till stor del lagt de resurserna på ny personal. Det genomsnittliga antalet anställda ökade med 56 personer. Men vad har de sysslat med? Inte är det apoteksinspektioner för de har minskat. Och inte är det att förbättra handläggningstiderna för läkemedelsansökningar för de har försämrats. För två verksamheter finns jämförelsetal i kronor. Det är Giftinformationscentralen som uppenbarligen inte fick del av de nya resurserna och det är den lilla verksamheten Centrum för bättre läkemedelsanvändning som fick drygt 3 nya miljoner. För 30 andra verksamheter (sic!) fattas redovisning om verksamheterna utökats eller minskat. På ett ställe kan man i en bisats läsa att laboratoriet kraftigt minskat sin personal men sen verkar de ha gått upp i rök. Vart tog resurserna vägen? En central fråga är om det egentligen är ändrade redovisningsprinciper som orsakar schweizerosten. Kan det vara så att det är det ständiga omorganiserandet som gör alla resursjämförelser omöjliga? Vissa verksamheter har närmast intagit en flytande form och kan då inte jämföras med den flytande form verksamheten hade föregående år. Det blir som att analysera Rorschach bläckplumpar. Undrar de som tillfört de 65 nya miljonerna (bidrag från staten dvs medborgarna och avgifter från industrin) om pengarna gav något mervärde – så inte hittar de svaret i årsredovisningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng