Annons

Resistenta bakterier ökar i Sverige

I årsstatistiken från Folkhälsomyndigheten ses en ökning av flera olika typer av resistenta bakterier i Sverige.

9 jun 2015, kl 11:36
3

Annons

Det sker en ökad spridning av antibiotikaresistenta bakterier både ute i samhället som på sjukhus i landet. Detta ser man i Folkhälsomyndigheten sammanställning, som görs varje år i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Rapporten för 2014 visar att MRSA-bakterier ökade med 19 procent vilket innebär drygt 2900 fall under året. Ökningen var ännu större, 77 procent, för vancomycinresistenta enterokocker, VRE. Totalt noterades 402 fall av VRE.

Tarmbakterier som bär på ESBL-resistens dök också upp mer ofta under 2014. Uppgången var 9 procent och landade på nästan 9000 fall. Folkhälsomyndigheten är specifikt oroad för en variant av denna resistens som kallas ESBL-CARBA som ökade från 39 till 46 fall. Med denna resistens blir bakterierna mycket aggressiva och svårbehandlade.

Totalt sett så minskade antibiotikaförsäljningen under året som gick och i Sverige skrevs det ut 328 recept per 1000 personer och år. Däremot hände det något under slutet av 2014 där förskrivningstakten vände och ökade. Om detta var ett trendbrott eller om det berodde på en tillfällig ökning av infektioner ska följas upp.

Från SVA rapporteras flera ljuspunkter. Bland annat har antibiotikaanvändningen till hundar minskat med 50 procent jämfört med siffrorna från 2006.

En annan positiv nyhet är att det finns en trend mot färre ESBL-bildande bakterier i svenska kycklingar och man konstaterar att försäljningen av antibiotika för användning i livsmedelsproducerande djur är låg i jämförelse med många andra EU-länder.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Från rapporten:

  “I öppenvården (inkluderar all antibiotika försålt på recept)
  minskade försäljningen med 4 procent, från 343 till 328
  recept per 1 000 invånare och år. Minskningen sågs i alla
  åldersgrupper och den största förändringen gäller barn 5?14
  år (8 procent).”

 2. Det fattades från början några siffror i texten dessvärre. 328 recept per 1000 personer och år är mycket riktigt det korrekta måttet. Tack för påpekandet!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng