Annons

Svårtolkad allmänhet

Det råder delade meningar om hemtjänsten kan lämna in vårdtagares gamla läkemedel till apotek.

26 feb 2014, kl 12:14
4

När personal från vårdföretaget Aleris ville lämna tillbaka boendes överblivna läkemedel till apoteket, blev det nej.

På apoteket anser man att Aleris personal kan ses som sjukvårdspersonal och att läkemedlen därför ska tas om hand av kommunen. Något producentansvar för läkemedel som lämnas in av personal anser sig apoteket inte ha.

Förordningen är svårtolkad, säger Hessam Hassani, på Läkemedelsverket som fått frågan på sitt bord.
Enligt den förordning som finns ska apotek ta emot läkemedel utan betalning från allmänheten. Frågan är vad som räknas som allmänhet.
– I det här fallet tolkar hemtjänsten det som att man är ombud för allmänheten, medan apoteket ser det som att de är sjukvårdspersonal.

Hemtjänstens återlämnande av gamla eller överblivna läkemedel till apotek blir ibland föremål för diskussion. I Falkenbergs kommun har till exempel hemtjänsten tidigare stött på patrull när man kommit med de äldres läkemedel till ett apotek. 

På Naturvårdsverket arbetar man just nu med en ny förordning om producentansvar för läkemedel. Naturvårdsverket föreslår att apoteken framöver ska bli ansvariga för att ta emot alla typer av läkemedel, även de som utgör farligt avfall som till exempel cytostatika, från allmänheten.
– I den nya förordningen har vi föreslagit att man förtydligar vad som menas med allmänhet. Det vill säga att allmänhet omfattar personer som har hemtjänst, hemsjukvård bor på ett boende men betalar sina läkemedel själva, men inte själva kan ta sig till apoteket, säger Marianne Rinse inspektör på Läkemedelsverket.

4 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Problemet är att apoteken betalar per kg för att skicka läkemedelsavfall på destruktion. Kostnaden ska täckas av Europas lägsta Rx-marginal. Om någon annan betalar, kommun, landsting, läkemedelsföretag, skulle apoteken inte trilskas gällande lagtolkningen.

  2. håller helt med föregående kommentar. Det är en fråga om kostnad och arbetstid, dessutom fara för personalens hälsa. Om det ska göras på rätt sätt, måste kommunerna ta sitt ansvar och betala för tjänsten som apoteken ska utföra, alternativt att det ska finnas speciella behållare som komunen ansvarar för där vem som helst ska kunna slänga sitt avfall, tex i anslutning till apoteken eller inne på apoteken.

  3. Självklar ska apoteken ta emot alla läkemedel som lämnats ut från apotek, dvs som har etikett och expedierats från apotek, oavsett vilket apotek som lämnat ut. Spelar ingen roll vem som lämnar in läkemedlen, person eller hemtjänst. Ser inte att det finns något utrymme för tolkning.

    Ni apotekare som kommenterat ovan har troligen expedierat ett antal av de lm som hemsjukvården kommer tillbaka med. Även DOS apotek är definitionsmässigt apotek så det är ingen skillnad

  4. Det är en uppgift som borde fås betalt för eftersom den bara kostar för apoteken och det är väldigt olika hur mycket ansvar olika apotek tar för att aktivt se till att läkemedel kommer tillbaka och destrueras på ett riktigt sätt.
    För naturen och säkerhet kring läkemedelsavfall borde hela hanteringen ses över.
    Finns många brister i befintlig hantering som jag ser det.
    Hoppas Naturvårdsverket får till förordningen och att det blir bättre ordning på detta.