B-vitamin minskade nedbrytning av hjärnvolym

Teorin om att B-vitamin kan användas för att bromsa utvecklingen
av demens har blivit aktuellt än en gång. Det är en forskargrupp i
Oxford som i en studie publicerad i Plos One, visat att dagliga höga
doser av vitaminerna B12 och B6 och folsyra minskar nedbrytningen av
hjärnvolymen hos personer med mild minnesstörning.

13 sep 2010, kl 11:39
0

Den randomiserade, dubbelblinda studien pågick under två år. Totalt studerades 168 patienter över 70 år som diagnosticerats med mild kognitiv svikt så kallad MCI.
– Vi vet att en stor del som får den diagnosen, som inte handlar om att man glömmer bilnycklarna ibland, inom fem år konverterat till Alzheimers, säger Johan Lökk överläkare vid geriatriska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

I tidigare tvärsnittsstudier har man sett att hjärnatrofi korrelerar till nivåerna av aminosyran homocystein. I den nya studien utvärderade man sjukdomsförloppet genom att mäta hastigheten av hjärnatrofi hos patienterna och fann att nedbrytningshasigheten av hjärnvolymen var 30 procent lägre hos den grupp som fick höga doser av vitaminerna. De aktuella doserna var  B12 (0.5 mg), B6 (20mg) och folsyra (0.8mg).

Atrofihastigheten var också halverad hos patienter med de högsta homocystinnivåerna, jämfört med patienter i placebogruppen.
 – Även om en enda studie för en forskare egentligen är detsamma som ingen studie, så tycker jag det är ett imponerande resultat. Jag trodde att den här dörren i princip var stängd.. Det finns ju många rapporter och studier från till exempel Cochrane och SBU som sagt att det inte finns någon evidens för B-vitaminerna. Men jag tycker nog att det kan vara ett spår att jobba vidare på igen,
 säger Johan Lökk.

Det som forskarna nu visat är att man bromsat nedbrytningen av hjärnvolymen hos äldre med mild minnestörning genom att behandla dem med homcysteinsänkande B-vitaminer. Om samma behandling också försenar utvecklingen av Alzheimer är en helt annan sak, vilket även forskarna bakom studien skriver i sin artikel. Studien var heller inte upplagd för att titta på förbättrad kognitiv förmåga. Men Oxfordforskarna observerade en stark koppling mellan atrofihastigheten och kognition. Det tänker de återkomma till i en senare rapport.

B-vitaminernas roll för utveckling av demens har varit aktuell  och debatterats ett antal gånger och vissa tidigare studier har inte kunnat visa på ett samband.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng