Stora skillnader i behandling med biologiska läkemedel

Tillgången på biologiska läkemedel mot bland annat reumatiska
sjukdomar varierar stort mellan landstingen. Enligt siffror från Svensk
Reumatologis kvalitetsregister är det en vinstlott att bo i Skåne men
sämre i Örebro.

13 sep 2010, kl 12:28
0

Annons

Nya biologiska läkemedel som används för att behandla bland annat MS och reumatism varierar i tillgänglighet i landet. Enligt siffror från Svensk Reumatologis kvalitetsregister skiljer det sig stort mellan landstingen rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Det handlar bland annat om TNF-alfahämmare som visat sig vara effektiva mot bland annat reumatikerpatienter om de sätts in tidigt. Men skillnaderna är stora beroende på var i Sverige patienten bor. Det är till exempel mer än dubbelt så många patienter som behandlas med nyare medel i Skåne jämfört med i Örebro.

Ett problem som tas upp är att budgeten för läkemedel förs ner på kliniknivå. Då de nya biologiska preparaten är betydligt dyrare än traditionella behandlingar väljer vissa kliniker bort dem.
– Man kan stå i en situation där man får välja mellan att ge ett nytt, dyrt, väldigt effektivt läkemedel till en patient och kanske få dra ner personalkostnaderna för att klara totalbudgeten, säger överläkare Johan Bratt till Ekot.

Johan Bratt, som också är ordförande i Svensk Reumatologisk förening, menar att man måste få en läkemedelsbudget som tar hänsyn till nya innovationer på läkemedelsfronten och priset på dessa, annars riskerar patienterna att drabbas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng