Varumärket viktigt på generika

Läkemedelsföretag med starka varumärken säljer billigare kopior av sina
egna produkter när patentet gått ut. Framför allt satsas det på de så
kallade växande marknaderna i fattigare länder.

17 feb 2010, kl 11:44
0

Annons

När patent går ut för storsäljande läkemedel har företagen en rad strategier för att behålla marknadsandelar. En av dessa är att satsa på generiska produkter av sina egna preparat. Flera av de stora företagen som Sanofi-Aventis, Pfizer och Glaxosmithkline, har köpt upp eller slutit avtal med generikatillverkare de senaste åren.

Men det handlar inte bara om att låta en generikatillverkare sälja en kopia under ett nytt namn utan att låta välkända varumärken hitta nya marknader. Genom att låta generika behålla företagets namn eller till och med låta läkemedlet ha originalets varumärke får man förtroende hos kunderna. I många av de aktuella delarna som Indien, Östeuropa och Latinamerika är rädslan för förfalskade läkemedel utbredd. Ett välkänt företags- eller läkemedelsnamn signalerar att produkten är säker och äkta. I många fall betalar patienterna sin läkemedel ur egen ficka och de som har råd, är ofta beredda att ge mer för ett välkänt märke.

I en artikel i New York Times berättar Andrew Witty, vd för Gsk att detta ger företaget möjligheter att sälja läkemedel i olika priskategorier. Ett exempel är ett avtal som Gsk har med den indiska generikaproducenten Dr Reddy´s. Det innehåller överenskommelse om att Gsk utför kvalitetskontroller på produkterna och i vissa fall, sätter sin stämpel på förpackningen.
Flera företag säljer generika med sitt eget namn till ett dyrare pris till dem som kan betala

Pfizer i sin tur, har ett eget generikamärke, Greenstone, som enligt Pfizer själva nu är världens sjunde största generikaleverantör. Sanofi-Aventis hamnar på elfte plats vad gäller försäljning av generika efter att ha köpt ett antal generikatillverkare i bland annat Brasilien och Tjeckien.

Ronny Gal, affärsanalytiker på Sanford C. Bernstein&Company säger till New York Times att det är ett smart sätt för de stora företagen att utnyttja både etablerade varumärken och distributionskanaler för att sälja egna generika. För många företag kan det dock handla om en kortsiktig strategi för