Annons

Artrosläkemedel godkänt i sista stund

Första november är sista datum för att sälja glukosamin som kosttillskott i Sverige. Bara en månad innan artrosdrabbade skulle få sin medicin borttagen från hyllorna har ett preparat från Pharmacia godkänts som läkemedel.

24 sep 2002, kl 12:53
0

Annons

Pharmacia fick på måndagen Artrox, med glukosamin som aktiv substans, godkänt av Läkemedelsverket. Därmed räddas tusentals artrosdrabbade svenskar på mållinjen. Glukosamin har använts länge mot artros och har klassats som ett kosttillskott. Det finns emellertid studier som visar att ämnet har en medicinsk effekt, och i flera andra EU-länder klassas det som läkemedel. Kosttillskott genomgår ingen strikt kontroll och det har varit omöjligt för konsumenterna att veta hur mycket glukosamin ett visst märke verkligen innehåller.

Läkemedelsverket beslöt därför för två år sedan att glukosamin ska klassas som läkemedel även i Sverige. Sedan dess har olika preparat klassade som kosttillskott sålts på dispens i hälsokostbutiker. Sista datum för detta är den första november.

Flera företag har visat ett visst intresse av att få glukosamin godkänt som läkemedel, men inget har hänt. Hindret är lönsamheten. Glukosamin går inte att ta patent på, eftersom preparatet är känt sedan länge. Pharmacia kommer alltså inte att ha någon ensamrätt på att sälja läkemedel med glukosamin.