KOL svårupptäckt i Norrbotten

Endast 30 procent av personer med kronisk obstruktiv lungsjukdom KOL i Norrbotten hade fått diagnos på sjukdomen. Det visar en avhandling vid Umeå universitet.

24 sep 2002, kl 12:40
0

Annons

Sjukvården har inte blivit bättre på att identifiera personer med KOL. Det visar OLIN (Obstruktiv Lungsjukdom i Norrbotten) som är en grupp. epidemiologiska studier i Norrbottens län av KOL och relaterade tillstånd. Den först studerade befolkningsgruppen på 6 610 personer rekryterades 1985-86 och den andra 1992.
Sammantaget visade studierna att endast 30 procent av dem som uppfyllde kriterierna för KOL hade fått diagnosen kronisk bronkit, emfysem eller någon jämförbar sjukdom. Om de som uppfattade sig ha astma eller var användare av astmamediciner lades till blev andelen 60 procent. Fler män än kvinnor saknade diagnos och det fanns ingen större skillnad i andelen identifierade mellan de två studierna. Av dem som hade kronisk bronkit 1986 hade 86 procent samma tillstånd även 1992. En stor andel var rökare och bara 12 procent hade slutat röka.
Förekomsten av KOL ökar med stigande ålder och är starkt relaterad till rökning. En beräkning visar at rökning av 5-14 cigaretter per dag innebär ca åtta gånger större risk att få KOL jämfört med rökfrihet.
Den 28 september försvarar Mai Lindström vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin sin avhandling vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng