Apoteksavtalet drar ut på tiden

Det nya avtalet mellan staten och Apoteket AB drar ut på tiden. Avtalet, som ursprungligen skulle ha varit klart den 1 oktober då apoteksreformen trädde i kraft, beräknas nu färdigställas före jul.

11 nov 2002, kl 18:43
0

Bakgrunden till förseningen är bland annat de många förändringarna på apoteksområdet.

– Det har tagit tid att hitta en ny modell för hanteringen av apotekens marginal, säger Fredrik Lennartsson, ansvarig för färdigställandet av avtalet på Socialdepartementet.

Avtalet är föremål för så kallad gemensam beredning inom Regeringskansliet, vilket innebär att flera departement är involverade. Näringsdepartementet har dessutom genom regeringsombildningen fått en utökad roll i hanteringen av ärenden som rör de statliga bolagen.

I förhållande till tidigare avtal mellan staten och Apoteket väntas det nya innehålla förändringar till följd av de reformer som genomförts på apoteksområdet.

– Den generiska substitutionen är en ny verksamhet som kommer att regleras. Vi kommer också att ta ställning till dosdispenseringsverksamheten, säger Fredrik Lennartsson.

Han vill inte uttala sig om när han tror att avtalet kan vara färdigt, mer än “inom rimlig tid”. Anders Rosenlund, pressekreterare på Apoteket, gör bedömningen att avtalet sannolikt är klart före jul.