Annons
Apoteket AB lanserar självtest för snabbsänka
”Vi hoppas att testet används med omdöme”
Louise Skalin.

”Vi hoppas att testet används med omdöme”

Det är svårt att förutse hur den nya produkten kommer att tas emot, menar Apoteket AB

3 feb 2023, kl 10:30
0

Apoteket AB skriver i ett pressmeddelande att företaget som första apoteksaktör i världen kommer att börja sälja ett självtest för snabbsänka.

Produkten kommer att finnas på cirka 400 apotek och på apoteket.se. Där kommer snabbsänketestet att samsas med en bit över 30 andra produkter i det snabbt växande sortimentet av självtester.

Omdiskuterad utveckling

Apoteket AB har liksom övriga apotekskedjor ökat sitt utbud av hälsotester för hemmabruk de senaste åren. Graviditetstester och andra äldre produkter har inte bara fått sällskap av covid-19-testerna utan också av en mängd andra tester för bland annat sexuellt överförda infektioner, allergier och födoämnesintolerans.

Även efterfrågan har ökat, något som fick extra skjuts av pandemin. Apoteket AB:s försäljning av självtester har enligt pressmeddelandet ökat med 1 200 procent jämfört med före pandemin och andra apotekskedjor har en liknande utveckling.

Utvecklingen är omdiskuterad. Förespråkarna fokuserar på att självtesterna förenklar för kunderna att ta hand om sin hälsa. Kritikerna varnar för hälsohets och överdiagnostik som leder till onödigt vårdutnyttjande.

Självtest för snabbsänka har flera användningar

Det är ett svenskt diagnostikföretag som har utvecklat Apoteket AB:s nya självtest för snabbsänka. Självprovtagningen går till så att användaren sticker sig själv i fingret och droppar blod på testet. Efter mindre än 20 minuter kan man scanna testet med en särskild app som man laddar ned till mobilen och på så sätt avläsa provsvaret. Det går också att dela detta provresultat med en ansluten vårdgivare via en tjänst som heter Labportalen.

Frågan är vilka användningsområden produkten kommer att få. Snabbsänkan, CRP (C-reaktivt protein), är ett av de vanligaste laboratorieproven som tas inom vården. Det används ofta för att särskilja bakterieinfektioner som kan antibiotikabehandlas från virusinfektioner. Eftersom provet mäter inflammation kan det också användas vid uppföljning av inflammatoriska sjukdomar, som reumatiska tillstånd.

– Den kundgrupp vi i första hand ser framför oss när vi lanserar snabbsänketestet är personer med sjukdomar som gör att de frekvent behöver ta detta test inom vården, säger Louise Skalin, chef för kvalitet, farmaci och hållbarhet på Apoteket, till Läkemedelsvärlden.

– Men produkten är givetvis tillgänglig för vem som helst.

Hoppas på omdömesgill användning

Finns det inte en risk att personer testar sig vid lättare infektionssymtom, får ett svar med förhöjt värde och söker vård fast de egentligen inte skulle behöva?

– Vi har ställt oss själva frågan om det finns en risk att detta självtest kan öka belastningen på vården. Men vi vänder oss inte till den målgruppen och har kommit fram till att nyttan med produkten överväger, säger Louise Skalin.

– Samtidigt bryter vi ny mark och det är inte helt enkelt att förutse hur produkten kommer att tas emot. Vi hoppas att man kommer att använda den med omdöme. Och vi följer försäljningen och eventuella reaktioner från bland andra vården för att se hur det här faller ut.

– I framtiden tror vi att patienter kommer att kunna genomföra många fler självtester för att monitorera sin sjukdom och samtidigt avlasta vården.