Fem frågor till Erik Pettersson, ny chefredaktör för Svensk farmaci
”Fortfarande väldigt roligt att skriva och göra tidning”
Erik Pettersson. Foto: Stefan Karlsson

”Fortfarande väldigt roligt att skriva och göra tidning”

Vi ställde fem snabba frågor till Svensk farmacis nya chefredaktör. Vem är han och vad vill han?

2 feb 2023, kl 08:30
0

Presskollegan Svensk farmaci har fått en ny chefredaktör. Han heter Erik Pettersson, är 57 år och har arbetat i 30 år som journalist och tidningsmakare. Han har tidigare jobbat på bland andra Expressen, Dagens samhälle, Enköpings-Posten, LRF Media och kommer närmast från ett jobb som politikreporter på tidningen Syre.

Läkemedelsvärlden bad honom berätta lite mer om sig själv och sina tankar om det nya jobbet.

Varför blev du journalist?

– Jag tyckte om att engagera mig i saker och att berätta för andra, som kanske blir glada över att få veta något de inte visste tidigare, att förmedla mig med läsarna. Och så tyckte jag som så många andra som söker sig till yrket att det var roligt att skriva. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att skriva, och att paketera journalistiken. Det är kul att göra papperstidning, men också att utveckla alla de nya digitala sätt som finns att sprida innehållet.

Du har inte apoteksbakgrund – måste man inte ha det som chefredaktör på Svensk farmaci?

– Jag hoppas och tror inte att det är nödvändigt. Många av mina företrädare har förvisso varit farmaceuter i grunden, men inte alla. Och det finns så många kloka medarbetare omkring mig som har apoteksbakgrund och kan hjälpa mig med den faktakunskapen, så bidrar jag med min erfarenhet av tidningsmakeri! Dessutom har jag skrivit mycket om arbetsmarknadsfrågor även tidigare och sådana frågor är ofta ganska snarlika i olika yrkeskårer.

Tänker du förändra tidningen?

– Svensk farmaci är en bra och nödvändig tidning som läsarna är väldigt nöjda med. Jag vill förvalta den och fortsätta att utveckla den så att den blir ännu mer nödvändig och användbar för läsarna. Den ska vara ett stöd i deras vardags- och arbetsliv. Man ska få läsa om andra människor och se hur de har det i sin yrkesvardag.

Vad tror du blir det svåraste med ditt nya jobb?

Det svåra är det som alla tidningar brottas med i dag – att ha kvar läsarna och locka fler. Det är en utmaning i den stora och växande konkurrensen om läsarnas uppmärksamhet.

Till sist, vad gör du när du inte jobbar?

– Jag är gift och har två barn som är 17 och 21. Jag tycker om att vara med familjen och att resa. Det är skönt att det går att göra det igen nu när pandemin lugnat ned sig. Och så spelar jag gitarr och sjunger i punkbandet Zooparty. Vi har funnits i drygt 15 år och har väldigt kul ihop.