Annons

Apotekaryrket allt mer kvinnodominerat

Andelen kvinnor som tar högskoleexamen fortsätter att öka. Förra läsåret var de över 65 procent.

18 jan 2006, kl 12:28
0

Annons

Av de 143 personer som förra året tog sin apotekarexamen var 73 procent kvinnor. Kvinnodominansen på området har ökat med sju procent på tio år, visar statistik från Högskoleverket. Läsåret 1994/95 var 66 procent av dem som tog apotekarexamen kvinnor.

På receptarieutbildningen har ingen förändring skett på de tio åren. Då som nu är 97 procent av dem som tar sin examen kvinnor.

Kvinnodominansen bland biomedicinska analytiker har fortsatt att öka, från 78 procent för tio år sedan till 89 procent förra läsåret. Och på läkarutbildningen där männen var i knapp majoritet, 52 procent, för tio år sedan dominerar nu kvinnorna. Av de drygt 800 som tog sin examen förra året var 57 procent kvinnor.

Den allmänna tendensen är att andelen kvinnor ökar på alla utbildningar, utom på dem där taket redan är nått, det vill säga där andelen kvinnor redan är nära hundra procent, till exempel receptarieutbildningen.
Av de utbildningar som hade minst hundra examinerade förra året är civilingenjörs- och högskoleingenjörsutbildningarna de enda med en majoritet män.
Men andelen kvinnor har också ökat på dessa, till en tredjedel idag jämfört med en fjärdedel för tio år sedan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng