Antidot mot Pradaxa godkänd i EU

Läkemedlet Praxbind, idarucizumab, godkänns av EMA som antidot mot det blodförtunnande läkemedlet Pradaxa.

3 dec 2015, kl 12:47
0

Annons

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har godkänt Praxbind. Läkemedlet används för att snabbt avbryta Pradaxas, dabigatran, antikoagulerande effekt. Exempelvis inför akut kirurgi eller vid livshotande blödningar.

Godkännandet baseras på tre huvudstudier som visat att läkemedlet är effektivt när det gäller att neutralisera Pradaxas effekter samt att verkan är snabb, fullständig och ihållande.

Praxbind verkar genom att kraftigt binda till dabigatran som är det blodförtunnande Pradaxas aktiva substans. I och med det avbryts snabbt den antikoagulernade effekten.

Hittills har inga biverkningar kopplats till läkemedlet och EMA:s kommitté för humanläkemedel, CHMP, anser att nyttan med Praxbind är större än riskerna.

Läkemedlet som företaget Boehringer Ingelheim står bakom finns som injektions- eller infusionsvätska och ges som dropp i en ven.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng