Antibiotika påverkar tarmfloran under lång tid

Upp till två år efter en kort behandling med antibiotika, kan den normala tarmfloran hysa gener för resistenta bakterier. Det visar en granskning i ett kommande nummer av tidskriften Microbiology.

2 nov 2010, kl 14:30
1

Annons

Korta behandlingar med antibiotika kan påverka den normala tarmfloran mer än man tidigare trott. Nu visar studier att höga halter av resistensgener kan upptäckas efter bara sju dagars antibiotikabehandling och att de kan finnas kvar upp till två år efter behandlingen, även om patienten inte tagit någon mer antibiotika.

Cecilia Jernberg, disputerad mikrobiolog
på Smittskyddsinstitutet, som gjort granskningen understryker vikten av att använda antibiotika med försiktighet. De långsiktiga effekterna av korta behandlingar understryker hur viktigt det är att riktlinjerna genomförs, påpekar hon.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng